Empowerfabriek.nl: Mentale gezondheid bespreekbaar maken

Durf jij goed voor jezelf te zorgen en je lijf en geest het beste te gunnen? Schandalig genieten gaat hand in hand met goed voor jezelf zorgen. Een schandalige vrouw ontzegt zichzelf niets, maar kiest voor het beste. Altijd!

Een goed voorbeeld van een vrouw die heeft geleerd schandalig voor zichzelf te kiezen is Sanaz. Enkele maanden geleden startte zij, naast haar werk als teamleider, empowerfabriek.nl. Haar doel? Het empoweren van mensen door mentale gezondheid bespreekbaar te maken en taboes hieromheen te doorbreken.


Even voorstellen. Wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?

Mijn naam is Sanaz ik ben 32 jaar.

In het dagelijks leven ben ik teamleider binnen een organisatie in het sociale veld waarin wij mensen begeleiden om hun weg binnen de Nederlandse Maatschappij te vinden en we begeleiden ze op weg naar een goede toekomst.

Daarnaast heb ik een Instagram pagina genaamd empowerfabriek.nl waarin ik schrijf en illustraties maak met focus op het empoweren van mensen, voornamelijk vrouwen. Dat doe ik in vorm van illustraties en teksten.

Ik focus mij voornamelijk op mindset, angst, paniekstoornis, vitaliteit en burn-out klachten. Verder is mijn focus ook om mij vooral te richten op het bespreekbaar maken van mentale problemen. En ten slotte om taboes (die er niet hoeven te zijn) te doorbreken.

Wow, wat een mooie combinatie! Hoe ben je op het idee gekomen voor empowerfabriek.nl?

Tijdens mijn burn-out ontstond het idee om de mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken.  Ik wist dat ik graag actie wilde ondernemen, maar op dat moment voelde ik me niet energiek genoeg om er moeite voor te doen.  Ik wist nog niet welke kant ik op wilde gaan, dus ik liet mijn idee gaan en focuste mij op mijn herstel.

Tijdens mijn herstel merkte ik dat veel Instagram pagina’ s maar ook websites met informatie over de burn-out, angsten en paniek klachten voornamelijk heel erg geladen zijn. Ik wil graag van die lading af. Juist door die lading zocht ik niets op en weerhield ik mijzelf van bruikbare informatie.

In de tussentijd besteedde ik veel tijd aan mijn hobby’s (koken en tekenen), op een avond was ik aan het tekenen en kwam het idee om empowerfabriek.nl op te zetten. De naam was heel snel bedacht. Het is allemaal ontzettend snel gegaan. Ik tekende, maakte er een quote bij en in no time had ik 50 followers, 6 weken later zat ik op 1000 followers! Het is geweldig en het doet me echt goed om te zien dat mensen zich werkelijk gehoord voelen, ik krijg echt de meest warmhartige berichten.

Het mooie aan empowerfabriek is dat het uit de handen komt van een social worker, maar ook iemand die zelf ervaring heeft met trauma’s, depressies, angst, burn-out en paniek klachten, hierdoor heb ik van beide kanten de nodige expertise ontwikkeld om mensen de juiste richting op te wijzen als het niet goed met ze gaat. Want eerlijk is eerlijk, ik ben het levende bewijs dat er licht is aan het einde van de tunnel. Voor mij voelt het nog steeds onwerkelijk, ik heb echt hele donkere dagen gekend, ze leken wel oneindig.  But here I am, owning it.

But here I am, owning it!

Hoe gaat het nu met je? Ben je blij met je huidige leven?

Vorig jaar zou ik zeggen van niet, maar op dit moment zit ik op een heel gelukkig plekje en ik ben ook van plan om daar te blijven. Want, naar mijn mening hoef je niet altijd jezelf blij en gelukkig te voelen, ik wil juist dat mensen zich realiseren dat het oké is om niet oké te zijn. Het leven kent up en downs, het gaat erom dat, hoe zwaar het ook wel eens kan zijn, je leert hoe jij het beste dat moment kan dragen.

Je zit op dit moment op een heel gelukkig plekje en bent van plan daar te blijven. Wat heb je jezelf geleerd te doen, of toe te passen als het tegenzit, of zwaarder voelt?

Ja, het gaat heel goed met mij! Heel af en toe val ik mezelf lastig met overdenken, maar dat hoort er nou gewoon bij, daar zijn wij mens voor.  Ik heb geaccepteerd dat we dat doen en dat het oké is.

Er zijn momenten dan kan ik alles overdenken, angst en paniek zaaien en vervolgens met mijn hyperfree in bed liggen. Alleen het stukje druk maken omdat ik me druk heb gemaakt laat ik nu los, waardoor ik onmiddellijk uit die angsten stap.

Wat we vaak niet weten van elkaar is dat we allemaal dealen met een probleem of met een situatie. Echter is het nog belangrijker om dit bespreekbaar te maken, hoe moeilijk het ook is. JE MAG JE ROT VOELEN en je mag erover praten. Want van zwijgen komt niets terecht.  Daarom roep ik overal en bij iedereen maak mentale gezondheid bespreekbaar. Waarom zou je kiezen om er alleen voor te staan terwijl je dit met mensen kan delen, waardoor je verlichting terug krijgt? Je bent niet zwak, het is geen zwakte. Het is een sterke eigenschap om zoiets wel bespreekbaar te maken en je wel kwetsbaar op te stellen. Laat zien wat er in je gebeurt, je emoties, je behoeftes, je grenzen. Het is het scheppen van duidelijkheid voor jezelf.  Door dit allemaal te doen, voel ik me op het moment intens gelukkig.

Je mág je rot voelen.

Je hebt geleerd om je eigen angsten en soms nare gedachten bespreekbaar te maken. “Het is oké om je rot te voelen en je mág er over praten.” Je zorgt (weer) goed voor jezelf. Heb je genoeg tijd voor jezelf naast werk en alle andere verplichtingen?

Tegenwoordig wel, ik denk niet meer in “ik heb geen tijd” nee, ik heb als eerst tijd voor mijzelf. Daarna de rest, het klinkt heel raar als dit uit mijn mond komt en veel mensen zullen mij nu voor gek verklaren, maar na mijn 2e burn-out ben ik een ander mens. Ik wil nooit, maar dan ook nooit meer werken, eten en slapen. Zie jij enig vorm van geluk hierin? Ik niet! Ik heb mij gerealiseerd (beetje te laat) dat je werkt om te kunnen leven, niet andersom.

Je werkt om te leven en niet andersom. En daarbij neem je als eerste tijd voor jezelf. Hoe spendeer jij deze tijd het liefst?

Ik heb Empowerfabriek.nl, waar ik veel van mijn gevoelens in kwijt kan, daarnaast probeer ik meer structuur te krijgen in mijn dag. Doordat ik zoveel van huis ben geweest, wist ik niet meer zo goed hoe het was om thuis te leven. Daarnaast probeer ik ook de dingen die ik minder leuk vind om te doen uit te besteden of direct te doen zodat ik het niet uitstel en er constant aan denk. Niet perfect zijn is ook goed (ook al is het lastig) het geeft zo ontzettend veel rust.

Ik start mijn dag op vrije dagen rustig tegen een uur of 5:30 gaat mijn man zijn bed uit en ik volg vaak kort daarna, ik lees, mediteer, luister muziek, ga dan uit bed, vervolgens ga ik altijd aan de slag met empowerfabriek.nl, even netwerken.

Daarna ga ik meestal kijken naar mijn planning en gebaseerd daarop verdeel ik mijn tijd en dag.  Voor velen is 2020 een rot jaar of een vreemde jaar, maar het heeft mij en mijn man zo ontzettend veel inzicht gegeven, we staan positiever in het leven en focussen ons meer op onze omgeving. De afgelopen 8 jaar waren wij beide constant bezig met ons werk en ons focus daarop. We zijn nu nog steeds gefocust, maar meer verspreid over allerlei gebieden, waardoor er plek is voor rust en ons zelf.

In plaats van enkel te focussen op je werk, creëer je juist rust door dezelfde focus toe te passen op álles wat je belangrijk vindt. Vertel meer!

Ik heb om rust een ontspanning te vinden een opleiding gedaan voor het begeleiden en coachen van mensen die dealen met vitaliteit, angsten en burn-out klachten, vooral voor mijzelf, maar ook om mensen via empowerfabriek.nl op een ludieke wijze te helpen.

Tijdens deze opleiding heb ik geleerd om na elke taak in huis ook een pauze te nemen om even te ontspannen. Daardoor merk ik dat ik minder moe ben, meer focus en concentratie heb en beter slaap. Verder is zondag ons dag, dat betekent dat we proberen om zo min mogelijk uit huis af te spreken en gewoon lekker samen thuis te zijn. Vaak zetten we formule 1 op en hebben we een lekker luie zondag, soms komen er vrienden langs om koffie te drinken en is het gewoon lekker huiselijk, kan ik echt ontzettend van genieten.

Vroeger ging dat anders, doordat we beiden constant aan het werk waren, waren we op onze vrije dagen meer aan het socializen met onze vrienden en familie. Uit etentjes, koffierondes bij de familie. Dat doen we nog steeds, maar dan alleen op de zaterdag. Vrijdag avonden ben ik vaak met mijn vriendinnen, ik heb een vriendinnen groep van 15 meiden waar we regelmatig met elkaar afspreken, natuurlijk zien we elkaar op het moment minder in verband met de Covid maatregelen, maar dan spreken we in kleine groepjes af om toch elkaar even te kunnen zien. Dat soort momenten vind ik erg fijn, want dan heeft mijn man tijd om zijn dingen te doen, zoals socializen of gewoon lekker alleen thuis te ontspannen.

Je hebt geleerd met rust en ruimte je leven in te plannen, waarbij je ook steeds beter je grenzen aangeeft. Klinkt fantastisch! Lukt dit altijd?

Vrijwel altijd en soms ook niet, maar dat is prima. Ik heb geleerd om te accepteren als iets even niet gaat zoals ik dat wil, ik merk dat het echt verlichting geeft. Accepteren en loslaten zijn echt dingen die ik heb moeten leren, juist omdat ik als persoon vurig en rebels ben.

Accepteren en loslaten zijn echt dingen die ik heb moeten leren, juist omdat ik vurig en rebels ben.

Wat heeft het je tot nu toe gebracht je?

Focus, rust, minder stress, geen opgejaagde gevoel meer, minder angstig, niet meer moe over de gehele dag heen.  Ik voel me eigenlijk oprecht en intens gelukkig, juist omdat ik het accepteer dat ik me rot mag voelen, ik hoef daar geen strijd meer mee te voeren. Het is oké, move on women!

En voel je je wel eens schuldig, juist omdat je grenzen stelt en tijd voor jezelf neemt?

Niet meer, maar ik ken het heel erg. De momenten dat je eigenlijk wil Netflixen maar dat het kansloos voelt. Ik had dat als ik al 10 minuten op de bank zat. Ik ben nog steeds niet iemand die vol voor de tv gaat zitten, maar ik verplicht het mezelf wel. Het is een manier van ontspannen.  Niet alles wat we doen hoeft productief te zijn, we moeten steeds meer in onze maatschappij leren om tijd voor ons zelf te nemen. Lummelen is ook een skill die je moet beheersen voor een gelukkig leven. Ik ben een van die mensen geweest die nu denkt, WAT LUL JE NOU, maar wait for it. Er is geen beter gevoel dan accepteren dat je tijd voor jezelf neemt, I love it.

Ik probeer echt zoveel mogelijk mijn grenzen aan te geven. Als ik het gevoel heb dat ik eigenlijk niet echt de motivatie heb om ergens naar toe te gaan, of zin heb om iets te doen, dan doe ik het niet. Eerder kon ik overal bij zijn, ook met tegenzin, dat doe ik tegenwoordig niet meer. Ik probeer eigenlijk altijd voldoende tijd voor mijzelf te maken. Soms kan mijn werk mij triggeren of mijn omgeving, ik ben nou eenmaal een zorgzaam persoon. Maar mijn vuur brand uit als ik te lang anderen warm houdt.

Wat doet het met je als je wel over je grenzen gaat?

Ik word er een beetje moody van. Uiteindelijk vind ik dat je wel zo flexibel moet zijn om daarmee te dealen, morgen is er weer een nieuwe dag waarmee je het kan inhalen. geen tijd hebben voor jezelf, daar geloof ik niet meer in. Je MOET tijd voor jezelf maken.

Heb je nog doelen / uitdagingen?

Ik ben heel erg ambitieus, dus doelen in het leven heb ik zeker!  Een van mijn doelen is om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Preventief ermee aan de slag te gaan en mensen te helpen die in de knoop zitten met zichzelf. Ik weet dat ik met mijn leven en ervaring ontzettend veel mensen kan helpen, dat is iets wat ik graag wil doen.

Heb je tips voor vrouwen die ook hun leven anders willen inrichten / meer tijd aan zichzelf willen spenderen?

Plannen en structuren zijn key voor mij. Als je geen dag structuur hebt ga je snel over je grenzen. Mensen die langer tijd werken verlangen  vaak naar rust en meer tijd voor zichzelf, als ze eenmaal thuis komen te zitten voelen ze zich stuurloos en hebben ze gevoel van controle verlies, dat alles kan de stress bevorderen.  Een dag structuur  bevat een ritme  waarin rust en activiteiten elkaar optimaal afwisselen, daarnaast zal je merken dat je bewustere keuzes maakt. Waardoor je meer controle hebt over de dingen die je doet en de rust momentjes die je pakt. Dus ook als je thuis bent en je doet de was of maakt schoon of je doet je administratie, neem tussen je taken kleine pauzes. Dat allemaal zal zorgen voor meer focus voor de belangrijke taken die je te doen hebt.

Daarnaast zijn slaap en rust ontzettend belangrijke elementen in ons leven. Mensen die oververmoeid zijn of last hebben van burn-out klachten zullen vaak meer de behoefte hebben om overdag te slapen. Als je behoefte hebt om overdag te slapen, doe dan dutjes van maximaal 30 minuten (powernap) Langer slapen kan ervoor zorgen dat de rem-slaap geactiveerd wordt waardoor  het s’ nachts moeilijk word om in slaap te vallen.

Ritueeltjes zijn ook erg belangrijk in mijn dag structuur. Een ritueel is erg belangrijk en bereid mij voor op de start van mijn dag, maar ook voor het moment dat ik naar bed wil gaan. Het bereid eigenlijk je brein voor om je dag rustig te starten, maar ook om lekker slaperig te worden voordat je naar bed gaat, binnenkort als mijn website online komt, ga ik hier meer over vertellen.

Wil je nog iets delen?

Wees lief voor jezelf, zo kan je ook lief zijn voor een ander. Geen tijd hebben voor leuke dingen zou verbannen moeten worden en natuurlijk neem een kijkje op mijn instagrampagina @empowerfabriek.nl en voel je welkom om mij te dmen als je vragen hebt of hulp nodig hebt.

Vorig bericht
Jeanne Manfort: Well-behaved én schandalig!
Volgend bericht
Malala Yousafzai: Icoon, inspiratie en activist in één

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu