Nishanthi Dayawathie helpt vrouwen vrij te breken van seksueel trauma

Seksueel genot van vrouwen is heel lang onbesproken gebleven. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. In de categorie ‘schandalig sexy’ voeren we openlijk het gesprek over vrouwen en hun voorkeuren, verlangens, angsten en fantasieën. Als vrouwen worden we steeds beter in het vrijuit uitdragen en ontdekken van onze seksualiteit.

We hebben het niet over regels en normen, maar over het feit dat sensualiteit en seksualiteit iets persoonlijks is. Voor iedereen anders en te mooi om jezelf te ontnemen.

Onlangs spraken we met Nishanthi Dayawathie, zij guide en support vrouwen bij het vrij breken van onder andere seksueel trauma. Nishanthi is zelf als kind seksueel misbruikt en heeft haar trauma omgezet naar kracht en inspiratie voor anderen.

Lees hieronder het volledige interview en laat je inspireren!


Hallo Nishanthi, wat fijn dat we je mogen interviewen en jij je verhaal en missie met  ons wilt delen. Vertel, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Nishanthi Dayawathie. Ik ben geboren in Sri Lanka, opgegroeid in Nederland en sinds 7 jaar woon ik in Zuid-Afrika. Eigenlijk woon ik over de hele wereld. Ik ben een healing en empowerment mentor, teamlid van Awakening Support, gastvrouw van de podcast ‘I AM you’ én documentairemaker in de maak.

Dat is een mooie, indrukwekkende lijst. Voordat we verder ingaan op wat je tegenwoordig ‘bent’, ben ik benieuwd naar je reis hier naartoe. Kun je meer vertellen over je reis en wat je naar Kaapstad heeft gebracht?

Als ik terugkijk zie ik dat ik eigenlijk heel mijn leven zoekende geweest ben. Dat begon al toen ik nog heel jong was en altijd dacht ik, en mijn omgeving, dat dit kwam door mijn adoptie. Ik had veel vragen en mijn zoektocht naar antwoorden en de antwoorden zelf werden eigenlijk altijd afgeschoven op de adoptie. Dat klonk ook altijd heel logisch, maar toch had ik altijd het gevoel dat er meer was. Jarenlang wist ik dat er iets mis was, ik voelde dat iets me blokkeerde. Ik heb alles geprobeerd om te achterhalen wat de oorzaak was. Reizen, yoga, meditatie, mijn biologische familie opzoeken, vrijwilligerswerk in Sri Lanka en elders, en nog veel meer. Pas toen ik Nederland verruilde voor Zuid-Afrika ging alles shiften. Eenmaal aangekomen in Kaapstad begon mijn inner-journey écht en maakte ik een deep dive naar binnen.

Waar je je zoektocht als jong meisje al bent begonnen, nam deze een vlucht toen je naar Zuid-Afrika verhuisde. Wat gebeurde er precies in die periode?

In 2017 ging ik terug naar Sri Lanka. Ik had een liefdevolle, mooie ervaring om mijn familie daar weer te ontmoeten en vond vrede rond mijn adoptie. 12 Jaar eerder was dat niet zo geweest en nu voelde het alsof ik het hoofdstuk ´adoptie´ kon afsluiten in hoeverre dat kan. De cirkel was rond. Mijn aanname was dat hiermee ook mijn zoektocht was afgerond en mijn onrust zou verdwijnen. Niets bleek minder waar. Ik werd nog rustelozer. Nog meer zoekende.

Ik kon mijn adoptie afsluiten. De cirkel was rond. Mijn aanname was dat hiermee ook mijn zoektocht was afgerond en mijn onrust zou verdwijnen. Niets bleek minder waar.

En wat deed je toen?

Door mijn ervaring in Sri Lanka, kon ik, eenmaal terug in Zuid-Afrika, mijn grootste demonen en angsten onder ogen zien. Ik ben me gaan verdiepen in plantengeneeskunde en tijdens mijn eerste ervaring met Iboga zette de verandering in. De plant bracht me naar binnen en er presenteerde zich een grijze box. Deze grijze box vertegenwoordigde seksueel misbruik en ik schrok daar zo enorm van! Ik kon het niet begrijpen, dan wel geloven.

Heb je na deze eerste Iboga journey iets met deze ervaring gedaan?

Op dat moment was het gewoonweg teveel voor mij. Ik was er blijkbaar nog niet klaar om hier mee aan de slag te gaan en heb het zo gelaten. Maar in het anderhalve jaar dat volgde stond mijn leven meer en meer op zijn kop. Alle demonen en pijnen waar ik klaarblijkelijk mee moest gaan dealen kwamen door allerlei afzonderlijke gebeurtenissen en ontmoetingen  aan de oppervlakte.

Wanneer wist je dat je klaar was om de waarheid onder ogen te komen?

Toen ik in 2018 tot twee keer toe mijn linker enkel brak, wist ik, oké dit moet een teken zijn. Ik besloot weer een iboga journey te ondergaan. Ik was bang, omdat ik wist dat de grijze box mij opwachtte én omdat ik wist waar de box voor stond.  De iboga journey ondergaan betekende dat ik er achter de waarheid van mijn seksueel misbruik zou komen.

Door een tweede keer een Iboga journey te ondergaan, kwam je achter de waarheid rondom je seksueel misbruik. Een hele pijnlijke en heftige journey. Was dat ook het startpunt van jouw heling?

Ik heb heel lang gedacht dat ik gek was geworden. Voor mijn eerste journey wist ik niet dat ik seksueel was misbruikt, maar wist ik wel dat er iets niet klopte. Na mijn Iboga journeys werd duidelijk wat er voor verschrikkelijks heeft plaatsgevonden in mijn leven, waar ik mij daarvoor niets van kon herinneren.

Tijdens en na de tweede sessie herleefde ik het misbruik en het trauma. Ik kreeg flashbacks en ging volledig terug in het trauma response van het kind dat ik ooit was. En zo leerde ik dat, wanneer je iets traumatisch ondergaat, je overgaat in survival mode. Je ziel treed letterlijk uit het lichaam, waardoor je het ver kunt wegstoppen. Als ik een flashback kreeg, ging ik volledig terug in het trauma response van het kind. In eerste instantie ben ik ook boos geweest op mijn inner-child, waarom heeft ze niets gedaan en me niet eerder ‘verteld’ wat mij is overkomen. Maar nu besef ik dat zij mijn redding is geweest en mij het trauma heeft laten aangaan toen ik er klaar voor was.

Het was een heel heftig jaar om alles te doorleven, maar als ik zie waar ik nu ben was het dat meer dan waard.

Hoe kijk je terug op deze heftige tijd en wat heeft het je gebracht als vrouw?

Ik kan oprecht zeggen dat ik mezelf helemaal heb hervonden. De connectie met mezelf, mijn feminiene en masculiene zelf, mijn hogere zelf en in heb mijn inner-child weer kunnen verbinden met wie ik nu ben. Nu realiseer ik mij dat ik tot aan 2019 nooit echt heb kunnen voelen. Ik had zo’n dikke muur om mij heen gebouwd, maar toen ‘my ugly truth the truth’ werd, voelde dat alsof ik weer kon ademen en voelen. Er ging zoveel open en heeft de vicieuze cirkel waarin ik zat doorbroken. Ineens voelde ik dat ik een partner zou vinden en een gezin zou stichten. Iets wat voorheen maar niet wilde lukken en blijkbaar moest ik dus eerst dit oplossen.

Dat is ook de reden waarom ik doe wat ik nu doe. “niemand verdient het om zo’n stuk bagage met zich mee te blijven dragen.” Ik heb geleerd door mijn werk, door mijn eigen verhaal te delen dat er zoveel vrouwen zijn die dit hebben meegemaakt. Alleen al in mijn eigen inner cirkel maakte mijn verhaal zoveel andere verhalen los. Ik vond het shockerend en voelde heel sterk de wens om het taboe hier vanaf te halen. Ik wil dat we gaan praten over datgene wat ons ongemakkelijk maakt. En dat is waar ik voor sta. Zelf heb ik ondervonden dat mijn voice tot twee keer toe is gesilenced. Toen ik werd misbruikt en toen ik mijn verhaal naar buiten bracht, heeft men geprobeerd mij stil te krijgen. En ik wil dat we niet langer stil zijn. En andere vrouwen, maar ook mannen laten voelen, je bent niet alleen. Ik sta voor het losbreken van het trauma, om je verhaal een herinnering te maken.

Het is werkelijk prachtig om te horen hoe je hebt kunnen losbreken van je eigen trauma en hoe je dit hebt kunnen omzetten in kracht om taboes te doorbreken.  Hoe help jij nu mensen om los te breken van hun trauma’s?

Dat doe ik veelal door te werken met energie en coaching. Ik kan goed voelen waar men blokkades heeft in het lichaam en daarmee kan ik zaken laten shiften. Door praten en bodywork werk ik met mensen door hun trauma’s heen. Dit kan van seksuele aard zijn, maar dat hoeft niet. Mijn sessies zijn erg afwisselen en echt een combinatie van empowering en energiewerk. Empowering vind ik belangrijk, omdat ik vrouwen echt in hun kracht wil zetten en hun golden flame wil laten branden.

We zijn als vrouwen heel erg gepusht vanuit mannelijke energie. Wat voor ons vrouwen onnatuurlijk is en ons uiteindelijk blokkeert. Ik leer vrouwen om het trauma los te laten en weer bij hun vrouwelijke energie te komen, zodat het weer gaat stromen en je in balans komt. Empoweren zit voor mij heel erg om in je waarheid te treden. Veel mensen weten dat er een trauma is, maar zijn bang om er mee te werken. Ik wil ze juist laten inzien wat het je brengt om dit wel te doen. “The truth is your medicine and it will set you free.”

The truth is your medicine and it will set you free

Dat is echt de kern van hoe ik werk. Mensen begeleiden om in hun waarheid te treden en durven om uit de stilte te treden. Als je dat kunt realiseren voor jezelf, zullen er zaken veranderen en kun je verder gaan.

Wat vinden vrouwen bij jou. Is sensualiteit en seksualiteit los van misbruik ook een thema voor vrouwen binnen jouw praktijk.

Veel vrouwen durven niet toe te geven aan hun sensualiteit en seksualiteit die zij wel in zich voelen. Omdat ze het niet van zichzelf kennen, of omdat ze bang zijn voor de mening van anderen. Als zij echter hun golden flame (her)vinden, hervinden zij hun feminiene energie en kracht en voelen ze dat dit gezien mag worden, want ook dat stuk, maakt wie zij zijn.

Samen met de vrouwen zetten we het trauma om in een herinnering, zodat het nog altijd deel uitmaakt van je leven, maar dit niet meer overheerst.

Door het trauma los te laten, hervinden vrouwen hun zelfvertrouwen in een veilige omgeving. Vrouwen leren zo hun kracht en controle weer terug te nemen en grenzen te stellen. Niet uit angst, maar uit zelfliefde durven zij ongemakkelijkheden bespreekbaar te maken.

En een heel belangrijk punt hierbij is dat je er klaar voor moet zijn om met mij te werken. Ik ben eerlijk en we gaan naar de kern. Zoals mijn eigen verhaal vertelt, kan die waarheid lelijk zijn en dat moet je willen aangaan. Daar is niet iedereen klaar voor en ook dat is goed.

Een prachtige reis heb je doorgemaakt, waar je nu met een goed gevoel op terug kan kijken en van waaruit je kracht haalt om dit andere vrouwen (en/of mannen) ook te leren. Heb je nog dromen of doelen voor de toekomst?

Ik wil heel graag 1 op 1 blijven werken met al die mooie vrouwen. Ik vind dat iedereen het verdiend om dat stukje waarheid in zichzelf te vinden, zien en te ownen. Als ik daar aan bij kan dragen, maakt mij dat heel gelukkig.

Mijn droom is ook om gratis content te kunnen blijven creëren. Juist omdat er heel veel vrouwen zijn die 1 op 1 sessies niet aan kunnen gaan, maar heel hard nodig hebben. En daarnaast wil ik ook projecten opzetten in communities, zowel voor jongens als meisjes, want het mes snijdt aan twee kanten. Om mensen dit te leren. Terug te stappen in je kracht, te voelen, wat zijn je rechten als meisje, wat zijn je manieren als jongen.

Teruggeven daar waar het het meest nodig is.

Het andere is dat ik een documentaire aan het maken ben over mijn verhaal, waarin mijn verhaal niet direct het middelpunt is, maar waarin het verhaal ons meeneemt naar de verschillende continenten en zich beweegt van donker naar licht.  Ik wil hiermee mensen laten zien dat ook mijn verhaal ‘maar gewoon een verhaal is’ en dus ook kan worden losgelaten.

Een indrukwekkende reis, prachtig werk en nog mooiere droomdoelen. Het is duidelijk dat je jouw waarheid hebt gevonden, je golden flame hebt ontstoken en we nog veel van je gaan horen. Wat zou je vrouwen die dit interview lezen nog mee willen geven?

“Er is niks in dit leven om bang voor te zijn.” Ik zou heel graag willen dat meer mensen, meer vrouwen, dit gaan omarmen. Onze ziel kent namelijk geen angst en echt enkel liefde en licht. Dus wanneer we dat inzien en onze eigen waarheid vinden, dan ga je shiften en kom je dichter bij jezelf te staan. De buitenwereld is een spiegel van hoe jij je voelt van binnen en jij bent in charge om daar iets mee te doen.

Er is niks in dit leven om bang voor te zijn.

 

Meer weten over Nishanthi, haar werk en haar toekomstige projecten? Volg haar via onderstaande links.

Vorig bericht
Édith Piaf: Self-made, compromisloos en oprecht
Volgend bericht
Maria Montessori: “Leren in Kinderspel”

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu