In deze sporten zijn vrouwen gewoon beter!

Vrouwen en sporten

Ook in de sportwereld winnen vrouwen steeds meer terrein. Was het vroeger ‘not done’ om als vrouw te sporten, inmiddels zijn we niet meer weg te denken uit de sportwereld. En dat is maar goed ook! Sporten is – als je het mij vraagt – de ideale bezigheid om je hoofd te legen, je eigen fysieke en mentale kracht te meten, grenzen te verleggen, te leren samenwerken, resultaten te boeken én vriendschappen voor het leven te sluiten. Sport heeft het allemaal.

Van oudsher behoort sport toe aan mannen en het bijbehorende vooroordeel is dan ook dat mannen beter zijn in sport dan vrouwen. Maar is dit vandaag de dag nog altijd zo? Nee dus! Vrouwen doen het bijzonder goed in de sport en winnen medaille na medaille!

Brute kracht

Oké, mannen hebben genetisch gezien wat voordelen (bouw, lengte, spierkracht) en overall genomen komen vrouwen net kijken in de sport, maar dit betekent niet dat we niets voorstellen in deze mannenwereld!

Logischerwijs zijn het de mannen die beter zijn in sporten waar pure kracht aan te pas komt Kogelslingeren, gewichtheffen, we komen niet in de buurt, maar het wereldrecord discuswerpen is sinds 1988 toch echt in vrouwelijke handen!

Uithoudingsvermogen, concentratie en beheersing

Als er bij een sport meer komt kijken dan ruwe kracht alleen, hebben mannen al snel minder voordeel. Op de 100 meter sprint lopen mannen bijvoorbeeld maar negen procent sneller.

Ook bij sporten die om uithoudingsvermogen draaien doen vrouwen het goed. In de Badwater Ultramarathon bijvoorbeeld, die elk jaar onder extreme omstandigheden gehouden wordt in Death Valley in Californië, VS, lopen mannen en vrouwen de 217 kilometer tegen elkaar. In 2002 en 2003 won Pam Reed. In 2002 zelfs met een baanrecord. Ze kwam 4 uur en 42 minuten eerder over de streep dan de man op de tweede plek.

In sporten waarbij concentratie en beheersing belangrijker zijn dan brute kracht en snelheid, doen vrouwen eveneens niet onder voor mannen. Bij schieten zijn vrouwen wereldrecordhouder op de 50 meter.

Medailles en finaleplaatsen

Nog een leuk feitje. Sinds 1996 winnen Nederlandse vrouwen meer Olympische medailles dan mannen. En als we tenslotte kijken naar voetbal, kunnen we ook niet meer om de prestaties van vrouwen heen. Met het veroveren van de Europese titel in 2017 én een finaleplaats op het WK in 2019 hebben de Oranje leeuwinnen hebben echt gezorgd voor een kanteling in de traditionele man-vrouw verhouding in die sport.

Je hoort mij niet zeggen dat vrouwen beter zijn in sport dan mannen, maar dat vrouwen een serieuze speler zijn in de sportwereld mag duidelijk zijn!

 

Vorig bericht
Zo sluit je vrede met je innerlijke criticus
Volgend bericht
Janice: Female Power in Style

Lees meer schandalige blogs

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu