Martine maakte van haar passie haar beroep

Durf jij het extreme op te zoeken en de strijd met jezelf aan te gaan? Een schandalige vrouw zoekt de grenzen niet alleen op, maar verlegt ze! In de categorie schandalige sportief laten we zien hoe vrouwen op hun eigen wijze de sportwereld veroveren.

Lees hieronder het interview met Martine Hartog. Door de huidige crisis werd zij van de een op andere dag werkloos, maar in plaats van bij de pakken neerzitten, besloot zij dit moment met beide handen aan te grijpen en iets met haar passie – sporten –  te gaan doen.


Hoi! Wat leuk dat we je mogen interviewen. Vertel! Wie ben je?

Ik ben Martine Hartog, 44 jaar. Ik woon met mijn partner en 2 meiden in een fijn appartement aan een groene rand van Amsterdam-oost.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Tot halverwege 2020 heb ik altijd op kantoor gewerkt in diverse HRM functies. Door corona is mijn tijdelijke contract bij net een nieuwe werkgever helaas niet verlengd en werd ik werkloos. Ik werkloos! Dat was wel even een grote schok. En nu? Doelloos stilzitten vind ik heel lastig.

Omdat sporten, bewegen en vitaliteit mijn interesse heeft, en  mijn  passie is, leek het mij nu het geschikte mom

ent om daar iets mee te doen. Ik wilde heel graag mijn kennis over bewegen, trainen, het menselijk lichaam verbreden. Een opleiding volgen tot Fitness Instructeur en later Personal Trainer lag voor de hand. Ik had nu de tijd en rust in mijn kop ervoor! Dus bij wijze van experiment en baat het niet schaadt het niet heb ik mezelf voorzichtig ingeschreven voor level 1 van een groter studiepakket. Eerst maar eens kijken hoe het is om weer te leren en stage te lopen. Nu inmiddels 2 levels verder en heel erg enthousiast. Leren en anatomie stampen was even een dingetje, maar het went snel!

Terug de schoolbanken in dus! Het begon als een experiment, maar waar sta je nu?  

Ik werd steeds enthousiaster voor het vak van trainer. Lesgeven, mensen begeleiden, echt totaal uit mijn comfort zone. Doodeng, maar zo ontzettend leuk en energie gevend! Als een blije kip kom ik elke keer weer thuis. Veel trainers werken op zzp basis, dus een eigen bedrijf oprichten leek mij heel handig. “De FitFactor” was geboren!

Wat gaaf! Je hebt dus letterlijk van je passie je beroep gemaakt! Hoe combineer je jouw bedrijf met alle andere activiteiten op je dag? In je week?

Dat gaat heel goed. Ik ben nog aan het studeren. Ik loop nog stage. Dus stap voor stap. Ik heb geen haast. Mijn kinderen krijgen nu thuisonderwijs en dat vraagt veel naast mijn studie. Dus ik laat mezelf niet gek maken.

Lukt dit altijd?

Dat lukt tot nu toe vrij aardig. Jarenlange ervaring in stressmanagement in de kantoorjungle hebben mij veel geleerd over wat goed voor mij is. Maar het blijft een aandachtspuntje. Niet te veel hooi op mijn vork nemen. Blijven genieten tussendoor. Stap voor stap. En vertrouwen hebben dat het goed komt. En perfectie? Pffff liever niet over nadenken.

Haha ja, dat is een goede tip! Helpt sporten je ook hierbij? Wat betekent sport voor jou? Wat heeft het sporten je tot nu toe gebracht?

Sporten heeft mij lichamelijk veel opgeleverd. Ik voel mij letterlijk sterk, in balans en fit.

Maar het heeft mij ook mentaal veel opgeleverd. Als je de grenzen van je fysieke mogelijkheden verkent én verlegt vereist dat mentale focus. Bijvoorbeeld: als je meer push-ups wil doen, een pull-up wil leren, zware gewichten wil heffen (why not try?), sneller wil rennen, de Crossfit training binnen de tijd wil halen, wil leren kickboksen, 25 burpees in een minuut wil doen. Ik zeg maar wat. Dan moet je voorbij het stemmetje in je hoofd gaan die zegt: “ik ben moe, ik stop ermee”.
Als je voorbij dat stemmetje komt en je haalt je doel dan maakt je dat mentaal instant sterker. Het leert je dat je meer kan dan je denkt. Het leert je hoe je doelen kan halen. Het zorgt voor zelfvertrouwen en moed of lef.

Sterker zijn is je sterker voelen.

Stabieler zijn, meer in balans in je lichaam, werkt door naar je geest.  En dat is echt het allergrootste cadeau of realisatie ooit. En het houdt nooit op. Je kan jezelf blijven verrassen. Zo leuk!

Je moet voorbij het stemmetje in je hoofd gaan die zegt; ‘ik ben moe, ik stop ermee.

Het je nog doelen / uitdagingen ?

Op sportgebied zou ik heel graag beter willen leren kickboksen. Maar ook mijn powerlifting technieken wil ik graag verbeteren (deadlift, squat en benchpress). Maar schaatsen en zwemmen vind ik ook leuk en daar valt ook heel veel techniek te leren. Oe nu ik erover nadenk, windsurfen of kitesurfen lijkt mij ook heel tof.

Mijn grootste uitdaging is misschien wel bewegen om te ontspannen. Dus meer yoga en rustig wandelen. Ik denk dat het mij kan helpen bij het herstel en ter ontspanning van het lichaam.

Wow! Je houdt wel van een uitdaging dat is duidelijk! Wat wil je nog bereiken met je bedrijf “De FitFactor”?

Naast het personal trainen en het geven van groepslessen in een gym of lekker buiten, lijkt het mij ontzettend leuk om mensen te coachen in het behouden of terugwinnen van hun vitaliteit. Dat gaat verder dan alleen bewegen en heeft veel met stress en leefstijl te maken.

Het lijkt mij ook heel interessant om bedrijven te adviseren op gebied van vitaliteit, energie en bewegen. De combinatie van mijn HR bedrijfsmatige achtergrond en mijn nieuwe skills als trainer en beweegcoach is vrij uniek. Waardoor ik echt overtuigd ben van mijn toegevoegde waarde voor HR afdelingen of bedrijven.

Sporten met kinderen of tieners lijkt mij ook fantastisch. Werken aan uithoudingsvermogen en spierkracht in een bootcamp voor tieners bijvoorbeeld. Super leuk om te doen en echt zo belangrijk.

Samenwerken vind ik ook heel fijn! Dus als je het leuk vindt om samen met mij een project starten? Let me know! Samen mensen in beweging krijgen is nog leuker!

Op de FitFactor instagram inspireer ik graag mensen en kondig ik acties etc. aan. Op mijn website www.defitfactor.nl  kan je algemene informatie vinden en de mogelijkheid om contact met mij op te nemen.

En o die site, als iemand mij hiermee kan helpen? Ruilen voor een paar PT sessies?

Heb je tips voor vrouwen die ook (meer) willen sporten?

Wacht niet op de juiste dag, op het juiste moment. Of totdat de motivatie komt. Van actie komt juist de motivatie.

Begin gewoon. Trek je coole sneakers aan, bedenk een micro doel en ga naar buiten. Ga wandelen met korte stukjes hardlopen tussendoor. Doe een push-up op een stoepje. Tik een muurtje aan. Spring over een boomstam. Zet je lijf in beweging. Ik beloof je, je gaat je meteen heel goed voelen.

Laat je ook niet bang maken door de sportschool. Het ziet er de eerste keren misschien uit als een jungle van apparaten waarvan je niet hoe je erop moet gaan zitten of liggen. I know!  Investeer in een leuke lieve enthousiaste personal trainer die jou alles goed kan uitleggen en samen met jou aan de slag kan gaan.

Wacht niet op de juiste dag, het juiste moment , of totdat de motivatie komt. Van actie komt júist de motivatie

Wil je nog iets delen?

Kies een sport waar jij blij van wordt. En dat hoeft echt niet in de sportschool te zijn. En zie het als quality-time voor jezelf. Wat je doet hoeft ook zeker niet perfect te zijn. Iets is altijd beter dan niets.

 

Dank je wel Martine!

Vorig bericht
Fien: Ik eet vrouwenpower als ontbijt
Volgend bericht
Een doorbraak komt nooit alleen

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu