Stephanie over haar ideale sportmix en hoe zij deze inpast in haar drukke leven

Het aantal vrouwen dat (intensief) aan sport doet is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Was het vroeger ‘not done’ om als vrouw te sporten, inmiddels zijn we niet meer weg te denken uit de sportwereld. Een positieve ontwikkeling!

In de categorie Schandalig Sportief interviewen we onder meer vrouwen en hun sport. Welke sport passen ze toe in hun leven, waarom, hoe en wat brengt het hun om hier structureel tijd voor vrij te maken?

Lees ons eerste interview met Stephanie. Een creatieve duizendpoot, die wel van een uitdaging houdt en haar sportiviteit moeiteloos lijkt te combineren met haar drukke bestaan. Hoe doet ze dat toch?.

Meer bewegen levert mij veel positiefs op! Dat gun ik iedereen en ik hoop vrouwen er mee te inspireren

Even voorstellen

Hoi! Ik ben Stephanie! Getrouwd met Pieter en moeder van twee superkids; dochter Luka en zoon Pim. Naast werk en gezin, sport ik graag en drink ik af en toe een Italiaanse vino met vriendinnen voor de nodige ontspanning.

Ik was in eerste instantie verrast dat je mij vroeg voor deze rubriek. Ik? Schandalig sportief? Welnee! Ik ben geen professioneel sporter, heb geen medailles gewonnen of iets! haha. Maar toen je me vertelde waarom je mij benaderde, kreeg ik zin om mijn sportieve ervaring te delen. Ik ervaar namelijk dat meer bewegen mij heel veel positiefs oplevert. Dat gun ik iedereen en hoop, zoals jij zei, vrouwen te inspireren.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk als projectleider op de corporate afdeling Communicatie van Hogeschool Inholland. Ik houd me bezig met verschillende communicatieprojecten van het uitdenken van contactstrategieën tot en met het verzorgen van wervingscampagnes.

In tijden van Corona was het wel even bijschakelen voor ons team. In zeer korte tijd hebben we onze studiekeuzeactiviteiten online moeten vormgegeven. Dit gaf energie, maar koste ook veel energie. Naast thuiswerken, waren de kinderen en manlief ook thuis. Meer werk, alles online, thuisonderwijs, naschoolse opvang, huishouden…alles liep door elkaar, tegelijk… chaos!

Probeer dan maar eens het hoofd koel te houden. Dat lukte dan ook niet. Na 10 weken stressen realiseerde ik me…ik moet dit anders organiseren voor mezelf en voor mijn gezin.

Tijd, die er niet was, plande ik. Wat vind ik belangrijk? Dus; waar maak ik tijd voor vrij? Keuzes maken. Even naar buiten met de kinderen, een kopje koffie, familie, een belangrijke meeting en bewegen; sport!

Je maakt dus heel weloverwogen tijd vrij om te bewegen, om te sporten. Heb je dat altijd gedaan?

Sporten; ik heb het altijd leuk gevonden, maar niet altijd de tijd voor gehad…uhm correctie…voor genomen. Tijdens mijn studie werd het al minder en maakte ik meer tijd vrij voor gezelligheid en feestjes en daarna volgde de tijd met kleine kids.. dat vond ik al een sport op zich!

Op een drukke regelochtend raapte ik een broodkorst op en kwam niet meer overeind. Een flinke hernia. Mensen kinderen! Wat een pijn!… Een bevalling is pijnlijk, maar dat duurt even… Deze pijn was 24/7 aanwezig en voordat je geopereerd wordt, ben je 6 maanden verder.

Thuis schoot ik (voor mijn gevoel) te kort, op werk liep ik achter de feiten aan.. Dit was voor mezelf geen pretje en ook zeker niet voor anderen. Ik was namelijk niet te harden! Pijn beheerste mijn leven.

Je kreeg een pijnlijke hernia en moest ook geopereerd worden. Is dit voor jou een keerpunt geweest om (meer) te gaan sporten?

Na de operatie ben ik direct gestart met revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ik sprak met mezelf af dat ik er alles aan zou doen om deze rugpijn vanaf nu te voorkomen. Niet dat dit altijd kan, soms heb je pech, maar ik geloof dat als je geregeld beweegt en je spieren sterker maakt, de kans kleiner is.

Wat doe je voor sport(en)? En hoe vaak sport je?

Anyway; ik ging aan de bak.  3x per week naar de sportschool en later ben ik begonnen met looptrainingen via mindfultrainen.nl. Met het hardlopen erbij heb ik nu een fijne mix gevonden van kracht- en duursport en binnen- en buitensport. Naast het sporten zorg ik dat ik überhaupt voldoende beweeg en dagelijks minimaal 10.000 stappen zet. Ik pak vaker de fiets en tijdens een zakelijke call maak ik soms een wandeling.

Je beoefent nu verschillende sporten én hebt van ‘dagelijks voldoende beweging’ prioriteit gemaakt. Wat betekent deze sportmix voor jou?

Positiviteit. Het geeft me een goed gevoel. Na een work-out, wandeling of morningrun voel ik me energiek, fit en happy. Het helpt tegen stress, een kort lontje, een baaldag, name it. Even uit het negatieve stappen en het hoofd leegmaken. Eruit! Om vervolgens ook beter te kunnen ontspannen.

Sporten is voor mij zo belangrijk dat ik het meteen merk als ik een keertje heb moeten missen. Ik probeer het dan alsnog in te passen door bijvoorbeeld wandelend naar een afspraak te gaan i.p.v. met de auto. Kortom, ik beweeg voldoende omdat ik het belangrijk én leuk vind. Het voelt daardoor niet als een moetje.

Laatst tijdens een telefonisch werkoverleg met een collega hebben we allebei een uur gewandeld.

Hoe combineer je jouw sport met alle andere activiteiten op je dag? In je week?

Ik voel me goed bij 3x per week sporten en streef ernaar om dit iedere week te doen. Soms schiet er een lesje bij in, omdat het wijntje met die vriendin minstens zo belangrijk is, maar ik zorg er vrijwel altijd voor dat ik het moment later die week inpas of net even een langere wandeling maak tijdens de lunchpauze. Laatst tijdens een telefonisch werkoverleg met een collega hebben we allebei een uur gewandeld.

Lukt dit altijd?

Ja! Want ik vind het leuk! Het geeft me energie en ik werk aan een gezonde rug (lichaam), waardoor ik optimaal kan genieten van mijn gezin en heerlijk sociaal leven. En bovendien functioneer ik hierdoor beter op werk (concentratie, focus). En tuurlijk, soms lukt het me niet om 3x per week in de sportschool te zijn, maar dan kom ik op andere manier wel aan voldoende lichaamsbeweging.

Wat heeft het sporten je tot nu toe gebracht?

Een goed gevoel, een gezonde rug, ontspanning en sportieve vrienden. Sporten verbindt. Ik heb bij Fit For Free een vast clubje waarmee ik al jaren Bodypump. Het was zo onwijs leuk om elkaar weer te zien toen de sportscholen per 1 juli weer opengingen. Dan merk je dat sporten meer is dan aan je gezondheid en ‘je body’ werken. Het is een sociale bezigheid waar ik heel veel energie uithaal. En wanneer je iets leuk vindt, dan blijf je gemotiveerd.

Natuurlijk vind ik mijn uiterlijk belangrijk, maar afvallen of de ultimate body willen hebben zijn voor mij nooit de reden geweest om te gaan sporten. En ik denk dat als de focus ligt op gezond zijn, dat sporten een gewoonte wordt en je ‘vanzelf’ fitter wordt (en dus afslankt als dit nodig is).

Ik heb ervaren dat wanneer je lijf niet meewerkt, het lastig is om dit te accepteren en positief te blijven. Dat wil ik voorkomen.

Het sporten geeft je een goed gevoel en is voor jou óók een sociale bezigheid waar je veel energie uithaalt. Heb je nog doelen of uitdagingen die je wil bereiken of aangaan?

Mijn doel is om zo lang mogelijk fit te blijven en te kunnen doen wat ik leuk vind.
Ik heb ervaren dat wanneer je lijf niet meewerkt, het lastig is om dit te accepteren en positief te blijven. Dat wil ik daarom zo lang mogelijk te proberen voorkomen.

Uitdagingen? Altijd! Ik hou van uitdagingen. Maand geen wijn, kan ik! Maand geen suiker? Kan ik niet! Haha.

Ik wil nog wel een keertje meedoen met de Leiden Marathon. Geen marathon hoor, ook geen halve, 10 km lijkt me prima. Ik wil vooral meedoen vanwege de sfeer en lopen door ons prachtige Leiden verveelt nooit. J

Ik wil nog wel iets sterker worden bij Bodypump en ik wil de wekelijkse stappenchallenge in mijn sport-app weleens een keertje winnen haha….

Uhm ja, ik ben wel te porren voor een challenge. Kom maar op!

Heb je tips voor vrouwen die ook (meer) willen sporten?

Het valt me op dat er veel vrouwen zijn die meer willen sporten, omdat ze graag willen afvallen. En ik zie ook dat vrouwen met die focus, vaak afhaken. Het niet snel genoeg behalen of zien van resultaat frustreert, met als gevolg dat het sporten niet meer leuk gevonden wordt en het gaat tegenstaan.

Ervaar wat sporten jou oplevert. Voel je je energieker? Kun je je beter concentreren? Word je sterker? Slaap je beter? Ervaar je minder stress? Houd je het potje voetbal met je zoon nu langer vol? In die voordelen wil je toch blijven investeren?

En weet je wat zo leuk is? Wanneer je hierop focust en sport gaat waarderen, ga je het leuker vinden, wordt het een gewoonte en komt die gezonde body ‘vanzelf’!

Wil je nog iets delen?

Heb jij zicht op hoeveel je beweegt? Om nu ieder uur je stappen bij te houden is misschien wat overdreven, maar een gezondheidsapp maakt je bewuster als het gaat om voldoende lichaamsbeweging. Ik gebruik zelf de garmin-app waarmee ik bijhoud hoe vaak ik sport en hoeveel stappen ik per dag zet. Natuurlijk zitten er minder bewegelijke dagen tussen, maar doordat ik het weet, compenseer ik het later die week en houd ik het positieve gevoel vast!

Vorig bericht
Barbara: Ik ga de beste versie van mijzelf de ruimte geven
Volgend bericht
Indira Gandhi: Eerste vrouwelijke premier van India

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu