“Daar is toch niks schandaligs aan!”

Ik zei het al eens eerder, de naam ‘Schandalige Vrouwen’ roept nogal eens reacties op. (Ik klaag niet!). Zoals ook bijvoorbeeld dat er “helemaal niks schandaligs aan is om voor jezelf te kiezen”. Dat is ook helemaal waar.


En toch…

Als de betreffende keuze afwijkt van de klaarblijkelijk geldende ‘norm’, dan kan dat, ook vandaag de dag nog steeds, rekenen op oordelen. En die zijn niet altijd even mals. “Dat kan echt niet, als je [VUL IN: vrouw, leeftijd, moeder, functie] bent!”

Mooi zijn en zwijgen

Vroeger werd er van vrouwen verwacht dat ze mooi waren en zwegen. Als vrouw had je je aan te passen aan het beeld dat de omgeving van jou wilde zien. En dat beeld was eeuwenlang gestoeld op het moederideaal; zacht, liefdevol, bescheiden, nooit begrenzend, nooit afwijzend, zichzelf wegcijferend, altijd gericht op de noden van de ander.

Sexy en ondeugend

Later mochten we gelukkig ook sexy, ondeugend en gepassioneerd zijn. Maar, wel binnen bepaalde kaders en liefst achter gesloten deuren, want wat zouden de buren er wel niet van denken.

Een betere man dan de mannen zelf

Daarnaast was het het beste om je ook nog eens als een vent gedragen: rationeel, ambitieus, doelgericht en beheerst. Het liefst beter dan de mannen zelf, want dan deed je pas echt mee.

Gewoon vrouw zijn

Gelukkig zijn we in een tijd aanbeland waarin we als vrouw steeds meer ‘gewoon vrouw mogen’ zijn. Zonder maskers, vrij, eerlijk en imperfect. We kiezen steeds vaker schaamteloos onze eigen weg en maken keuzes die enkel voor ons het beste zijn. Ieder in zijn eigen tempo en daarom voor de een al heel gewoontjes en voor andere nog een tikkie schandalig! Het enige wat wij vrouwen nu nog ‘moeten’ is elkaar hierin vrijlaten en steunen.

Oefening baart kunst en het is mijn missie om hier aan bij te dragen!

 

Jouw leven. Jij bepaalt. Altijd. En dat geldt dus ook voor je buurvrouw.

Vorig bericht
Ongeschreven regels
Volgend bericht
Vivienne: Onconventioneel schandalig!

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu