Daniëla Heijerman: “Ik vind het fijn om mijn lichaam te voelen.”

Schandalig

In de categorie schandalige sportief laten we zien hoe vrouwen op eigen wijze de strijd met zichzelf aangaan. Hoe zij zowel op het sportveld, maar zeker ook daarbuiten, extreme durven op te zoeken en zo eigen grenzen verleggen.

Dit keer spraken we met Daniela Heijerman. Daniëla houdt wel van een uitdaging en zeker niet alleen op sportief gebied. Zodra zij merkte dat ze teveel in haar comfortzone zou blijven hangen, nam ze dan ook een andere afslag. Wat en hoe precies? Je leest het hier!


Hi Daniéla, wat leuk dat we je mogen interviewen. Vertel! Wie ben je?

Allereerst: Monique, dank je wel voor de uitnodiging voor een schandalig interview.

Ik ben Daniëla Heijerman (42). Getrouwd en moeder van 2 jongens van 9 en 11 jaar. In 2001 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. In 2010 heb ik me gespecialiseerd tot handtherapeut. Sindsdien behandel ik vooral mensen met hand, pols en elleboog klachten. Soms zijn deze klachten het gevolg van een trauma, soms het gevolg van bijvoorbeeld overbelasting. In dat laatste geval is een meer holistische aanpak op zijn plaats. En tenslotte heb ik in 2019 de post-hbo opleiding tot leefstijlcoach gedaan.

Je zit niet stil! Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit?

Ik werk in Den Haag als hand- en fysiotherapeut. Tijdens mijn studie tot Leefstijlcoach heb ik LeV met Daan opgezet.  LeV met Daan staat voor Leefstijl – en Vitaliteitscoaching.

Sinds mei 2020 werk ik in Delft als leefstijlcoach. Ik coach mensen die deelnemen aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) , ‘De Beweegkuur’. De Beweegkuur is een GLI programma van 2 jaar waarin deelnemers begeleid worden door een leefstijlcoach, een diëtiste en een fysiotherapeut of beweegprofessional.  Als leefstijlcoach vind ik het ontzettend leuk om mensen te coachen die deelnemen aan “De Beweegkuur”. Individuele coaching vind ik, zo mogelijk, nog leuker en uitdagender.  Dan kan ik echt maatwerk leveren.

Naast mijn werk en gezin ben ik graag buiten en in beweging. Ik mag graag hardlopen, door de duinen struinen of over het strand wandelen. Ik krijg er energie van, kom er tot rust en doe er inspiratie op. Buiten ben ik in mijn element! Uiteraard gaan we ook regelmatig als gezin de natuur in, lekker wandelen, een balletje gooien of ploggen op het strand. Op woensdag en zaterdag ben ik trainer en coach bij de jeugd op onze rugbyclub RC DIOK.

Buiten ben ik in mijn element!

Waarom heb je gekozen om te gaan ondernemen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Aan het begin van mijn laatste opleiding dacht ik helemaal niet aan ondernemen, maar op één van de eerste lesdagen werd al aandacht besteed aan de eindopdracht. Van de voorbeelden die werden besproken – één van de vier ‘Gecombineerde Leefstijl Interventies’ implementeren binnen je eigen praktijk, of bij het bedrijf waar je voor werkt – werd ik niet echt warm. Ik merkte al snel dat als ik niet zou gaan ondernemen, ik wel heel erg in mijn comfortzone zou blijven. Het was tijd om Lefland in te stappen en datgene te gaan doen wat ik wil en waar ik voor sta. Mensen letterlijk en figuurlijk in beweging brengen.

Ik ben iemand die gewoon ergens aan begint en onderweg merk ik wel waar ik bij moet sturen. Trial & error. Ik ben steeds in beweging, letterlijk en figuurlijk. Ondernemen is echt een avontuur voor mij, alles is nieuw.

Ik wil mensen laten zien en vooral laten ervaren dat afvallen niet alleen maar gezond(er) eten en meer bewegen is, maar dat ook voldoende ontspanning, een dag/nachtritme en invulling kunnen geven aan je leven, óók van invloed zijn op hoe je voelt.  Hoe mooi is het, dat ik mensen mag coachen naar een betere versie van zichzelf. Mensen die niet tevreden zijn over hun gezondheid, weer de regie over hun eigen leven terug  kan geven. Dat ze patronen doorbreken en zich steeds beter gaan voelen, meer energie hebben, meer zelfvertrouwen krijgen, het goede voorbeeld voor hun kinderen kunnen zijn, hun diabetes onder controle hebben, of nog mooier: kunnen omkeren.

Ik ben iemand die gewoon ergens aan begint en onderweg merk ik wel waar ik bij moet sturen. Trial & error. Ik ben steeds in beweging, letterlijk en figuurlijk. Ondernemen is echt een avontuur voor mij, alles is nieuw.

Hoe combineer je jouw  bedrijf met alle andere activiteiten op je dag? In je week?

Iedere dag en week is anders. Zelfzorg vind ik heel belangrijk. Iedere dag besteed ik voldoende tijd aan mezelf. Zo schrijf ik sinds een paar maanden bijna iedere ochtend mijn ‘Morning Pages’. Ik zet mijn wekker 10-20 minuten eerder, stap uit bed, ga naar beneden, pak pen en papier en schrijf al mijn gedachten op. Het is een heel fijn ochtendritueel voor mij. Het is meditatief, het ruimt mijn hoofd op en soms komen er inzichten. Als ik klaar ben met schrijven, verscheur ik het papier en ga met een leeg hoofd een korte douche nemen. Daarnaast zorg ik dat puur,  gezond en gevarieerd eet. Ook bewegen is een vast onderdeel van mijn dag.

Iedere dag besteed ik voldoende tijd aan mezelf!

Lukt dit altijd?

Het is altijd zoeken naar balans. Ik loop mezelf af en toe voorbij. Dan voel ik me moe, of doe ik kortaf tegen mijn kinderen of mijn man. Dan weet ik dat ik even een pas op de plaats moet maken en even extra stil moet staan bij mezelf. Gelukkig heb ik door de jaren heen goed leren luisteren naar mijn lichaam en weet ik vaak wat ik nodig heb. Soms is dat meer rust, soms moet ik een besluit nemen, soms meer naar buiten, soms heb ik extra tijd nodig met mijn gezin, soms werkt het goed om een aantal dingen te doen die zijn blijven liggen.

Je hebt goed leren luisteren naar je lichaam en je weet daardoor wat je nodig hebt. Wat betekent sport hierin voor jou?

Sporten en bewegen zijn voor mijn ontzettend belangrijk. Ik haal er heel veel voldoening uit. Het gaat mij niet om prestaties. Voor mij staat plezier hebben op de eerste plaats. Ik vind het fijn om mijn lichaam voelen. Er uit halen wat er in zit, zonder te forceren. Bewegen en sporten maken me gelukkig.

In mijn hele leven heb ik al veel verschillenden dingen gedaan. Turnen, tennis,, squash, fitness. Hardlopen en rugbyen doe ik nog steeds. Ook vind ik het leuk om allerlei verschillenden beweegactiviteiten uit te proberen en  te doen tijdens bijvoorbeeld vakanties. Hiken, mountainbiken, suppen, beachvolleyballen, wake boarden, bolderen, met de jongens klimmen in een klimbos, schaatsen, langlaufen, parachutespringen, beachrugby, bootcamp, trailrunning, trampolinespringen, racen in een dragonboot.  Ik ben echt overal voor in  en vind het allemaal even leuk! Dingen die graag nog eens wil doen: pullka, paragliden, padel, pilates  en nog veel meer!

Ik vind het fijn om mijn lichaam te voelen.

Wow, dat is een flinke lijst met sporten! Heb je nog hiernaast nog doelen/ uitdagingen?

Ja zeker, het is mijn missie om meer mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen.  Ik wil mensen graag laten inzien dat als ze bewust worden van hoe ze leven, ze keuzes kunnen maken en verantwoordelijkheid nemen voor hun keuzes.

Het is mijn doel om van LeV met Daan een gezond, actief en vitaal bedrijf te maken.

Heb je tips voor vrouwen die ook (meer) willen sporten?

Vervang het woord sporten door bewegen. Bij sporten wordt vaak gedacht aan uitputtende inspanning, veel zweet, een knalrood hoofd. Niet nodig en waarom zou je dat doen als je er echt niet van houdt….

Dagelijks tenminste 30 matig intensief bewegen is wel een must! Het  allerbelangrijkste: doe vooral wat je leuk vind.  En als je niet weet wat je leuk vind, ga het ontdekken. Denk niet gelijk: “dat kan ik niet”, “veel te moeilijk”of “niets voor mij”. Het maakt niet uit welke beweegactiviteit je doet als je er maar plezier aan beleeft. En als bewegen niet echt  je ding is maak het dan zo leuk mogelijk voor jezelf.  Wandel met een vriendin, pak de fiets om je van a naar b te verplaatsen, doe eens een proefles, varieer, daag jezelf uit of laat je uitdagen. En heb je geen zin om te bewegen omdat je zo lekker op de bank zit?  Denk dan aan hoe je je erna zult voelen. Aan hoe extra fijn die douche is, aan hoe extra lekker dat glas water is en hoe trots je op je zelf zult zijn dat je toch gegaan bent. En geloof me: ik heb vaak genoeg m’n hardloop- of rugbyschoenen aangetrokken zonder een greintje zin, maar zelden heb ik echt spijt gehad van het feit dat ik toch gegaan ben….

Wil je nog iets delen?

Just Do it!

 

Dank je wel Daniëla!

Wil jij letterlijk en figuurlijk in beweging komen en je leefstijl voor eens en voor altijd veranderen? Daniëla helpt je graag! Neem een kijkje op haar site LeV met Daan

Vorig bericht
Coco Chanel: ‘Koningin van de Mode’
Volgend bericht
Angelina Jolie: Bijzonder en beeldschoon

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu