Of als een boer, zoals mijn vader altijd zegt.
Ik kan namelijk nogal grof, lomp, blijkbaar mannelijk uit de hoek komen. Altijd al gedaan. Niets heerlijker dan een lekker potje schelden. Of uitgestrekt wijdbeens op de bank hangen. Ik heb me er dan ook nooit iets van aangetrokken. Ook voel ik me totaal niet aangevallen. Ik voel me vrouwelijker dan ooit, ook als ik me ‘als een vent gedraag’. Hoe dat kan, lees je in dit blog.
Girly girly, no thanks
Ik ben inderdaad geen girly girly (HE-LE-MAAL niks mis met girly girlies, laat dat duidelijk zijn) Ik ben gewoon meer een ‘rouwdouwer’,one of the guys, hup gaan! Niet te moeilijk en ook zeker niet te veel moeite. Ik ben meestal niet van ’t tutten en frutten en ik heb een hekel aan zeuren of slachtoffers. Raap jezelf bij elkaar als dat nodig is, haal diep adem en hatsa! Door!
Voordat ik mijn baan opzegde, werkte ik altijd in een mannenwereld. Heerlijk overzichtelijk. En toen ik op mijn 35e weer een teamsport wilde gaan doen, besloot ik te gaan rugbyen.
Geen ‘typisch’ meisjesgedrag dus.
Zowel feminiene als masculiene waarden
Des te grappiger (vind ik zelf) is het dat ik nu bijna alleen maar met vrouwen werk. Maar helemaal niet gek, want er bestaat natuurlijk helemaal niet één typische vrouw, of man. We hebben namelijk allemaal zowel feminiene als masculiene waarden in ons. Vrouwen over het algemeen meer feminiene waarden en mannen vice versa. Maar het één kan niet zonder het ander. Punt! Nieuwsgierig naar wat nu precies masculiene en feminiene waarden zijn? Kijk dan eens hier
Deze verdeling op zich is helemaal niet zo belangrijk. Balans daarentegen is wel heel belangrijk. En die is juist nogal eens ver te zoeken. In de maatschappij, maar dus ook bij mij persoonlijk.
De westerse wereld is gebouwd op masculiene maatstaven
Dat komt omdat de westerse wereld is gebouwd naar masculiene maatstaven. Onder andere onze politiek, media en het bedrijfsleven volgen mannelijke structuren. Dit betekent niet alleen dat mannen een prominentere rol spelen binnen deze gebieden, maar het betekent ook dat we ons systeem hebben gebaseerd op gedragscodes die worden gezien als masculien: analytische kennis, individualisme, macht, competitie en lineair werken. Feminiene eigenschappen, daarentegen, draaien om intuïtieve wijsheid, samenwerking, inclusiviteit en een circulaire werkwijze.
Mijn feminiene waarden vergeten
Ik was groot fan van mijn eigen masculiene waarden (want hé, die heb je toch nodig om succesvol te zijn), maar ondertussen was ik mijn feminiene waarden en al hun kracht totaal vergeten.
Totdat ik vastliep en mijn mannelijke energie mij toch echt niet ging redden. Want mijn rechtdoorzee-heid, competitiviteit, hup-gaan-doen-mentaliteit, ging mij echt niet vertellen hoe ik gelukkig ging worden, terwijl ik alles had! Daar had ik dus klaarblijkelijk mijn hoofd niet bij nodig. IK had mijn hart nodig, mijn intuïtie en het vertrouwen dat zij mij de weg zouden wijzen.
Inmiddels weet ik gelukkig beter en ervaar ik hoe krachtig juist deze feminiene waarden zijn en hoe ontzettend belangrijk het is dat je beide erkent en in balans brengt. Open staan voor je eigen kwetsbaarheid betekent niet het opgeven van kracht, het betekent juist empowerment.
Ik ben een vrouw en ik hou van mezelf als geheel!
En ja ik ben nog net zo grof, competitief en lekker direct, maar ook kwetsbaar, zacht en intuïtief. Ik ben een vrouw en ik hou van mezelf als geheel.
En jij? Totaal in balans, of kun je wel wat hulp gebruiken? Als ik het kan, kan jij het ook! Laat hieronder een bericht achter. Ik help je graag!