maak krachtige keuzes

Krachtige keuzes maken doe je zo!

Schandalig

“Je bent een vrouw en je kunt álles! Hoe vet is dat? Je kunt gewoon kiezen, dus doe het!”

Met deze woorden sloten we vorige week de Ongekend Winnen Podcast van Sebastiaan Sleebos af. Kiezen, keuzes maken. Toen ik de podcast terugluisterde, herkende ik heel duidelijk de rode draad in mijn verhaal.

Wikken en wegen

Als een echte ‘weegschaal’ kan ik zelf overigens aardig wikken en wegen, maar gaandeweg merk ik dat ik steeds makkelijker en sneller wél de keuze maak. Dat zijn natuurlijk lang niet altijd ‘life-changing’ keuzes. Het oefenen hierin met kleinere keuzes werkt echter wel door op het maken van grotere keuzes. Steeds makkelijker maak ik een keuze, vertrouw ik erop dat het goed komt en ervaar ik wat er in beweging wordt gezet als de keuze eenmaal gemaakt is.

Want, wanneer ben je klaar om een keuze te kunnen maken. Wat zijn de criteria en hoeveel scenario’s zou je moeten uit werken alvorens je een keuze maakt? Kun je alles weten van te voren? Heeft het zin? Helpt het je verder?

Er is altijd een weg terug

Natuurlijk zeg ik niet dat je, zomaar, zonder nadenken, allerlei keuzes moet maken. Om vervolgens achterover te leunen en rustig af te wachten wat er gebeuren gaat. Maar, wanneer je moeite hebt om een keuze te maken, groot of klein, is het wellicht handig om jezelf wel deze vragen te stellen. Hoeveel moet je willen weten, van hetgeen je niet tot in de puntjes kúnt weten, voordat je de keuze maakt? In plaats daarvan is het in mijn ogen zinniger om te bedenken wat nu het ergste is dat er kan gebeuren. Daarvan moet je de balans opmaken. Kun je dat handelen? Doen!

Maak een keuze en het gaat stromen!

Zodra iets in je hoofd blijft zitten, doen! In de meeste gevallen is er altijd wel een weg terug. Misschien niet exact dezelfde, maar ook daar is een mouw aan te passen en het brengt je sowieso verder, in beweging. Je kunt niet alles voorzien, dus ga, kijk en voel waar het je brengt. Maak een keuze en het gaat stromen. Echt!

Jij bent verantwoordelijk

Belangrijk punt als je lekker aan het kiezen slaat, is verantwoordelijkheid. Voor elke keuze die je maakt ben jij, en jij alleen, verantwoordelijk. Dat klinkt misschien zwaar, maar als jij de volle verantwoordelijkheid pakt voor de keuzes die je maakt, dan maakt het niet uit wat je kiest, want het is van jou.

Geef jezelf die vrijheid!

Ben jij een eeuwige twijfelkont en kom je voor je gevoel geen stap verder? Pas onderstaande tips toe en kom in beweging:

  • Begin klein; moeite met kiezen? Wees je bewust van alle kleine keuzes die je maakt en wat ze je opleveren. Vele kleine keuzes maken grotere keuzes mogelijk
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je de keuze maakt?
  • Heb je spijt, of loopt het anders? Ga niet bij de pakken neerzitten. Maak een plan en neem je ervaring mee voor een volgende keuze
  • Blijft het in je hoofd zitten? Doen!
  • Neem verantwoordelijkheid voor alle keuzes die je maakt, geef jezelf die vrijheid

 

Vorig bericht
7 seks mythes die niet waar zijn
Volgend bericht
Erleyne Brookman: Verzet en beklimt hoge bergen

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu