Waarom vrouwen altijd een schuldgevoel hebben

Schandalig

Last van een schuldgevoel?

Schuldgevoel, wie heeft er geen last van gehad de afgelopen periode. Ik werk te veel, ik werk te weinig, ik sport te weinig, ik wil dat mijn kinderen weer naar school gaan, ik eet te veel, ik drink teveel, ik heb mijn ouders te weinig gebeld…  En als ik eerlijk ben geldt dit niet alleen voor de afgelopen “corona” periode.

Herkenbaar?

Wij vrouwen hebben een gave om ons over werkelijk ALLES schuldig te voelen.

‘Gezond’ schuldgevoel is oké, vooral als je weet dat je dat zou moeten zijn. Als je bijvoorbeeld beloofde iets te doen en het niet deed, is het oké om je schuldig te voelen.

Oeroude rollenpatronen

Wetenschappelijk onderzoek wijst ook uit dat we ons meer schuldig voelen dan mannen. Dat komt weer door het oeroude rollenpatroon waarin mannen er op uit gingen voor de jacht vol ontberingen en de vrouw alles erom heen regelde. Kwam de man thuis zonder vangst, dan had hij vast zijn uiterste best gedaan. Ging er iets mis in al het andere dan de jacht? Dan was dit verantwoordelijkheid en dus schuld van de vrouw.

Als vrouwen zijn we gesocialiseerd om ons op een bepaalde manier te gedragen en als we niet in het ‘stereotype’ passen, voelen we ons er schuldig over. Als we niet voldoen aan het heersende vrouwbeeld…SCHULDIG en sterker nog we hebben het gevoel dat we hebben gefaald.

Minder schuldgevoel begint bij…

En helaas er is geen gemakkelijke oplossing waarmee we deze gave uit kunnen zetten. Wat we wel kunnen doen is proberen om (meer) tevreden met onszelf te zijn aan het einde van de dag. We zijn wie we zijn en we doen gewoon ons best. We hoeven niet 24/7 te voldoen aan wat we denken dat er van ons wordt verwacht.

Leef je leven onbeschaamd. Schandalig!

Maak je eigen keuzes, sta achter je keuzes!

We zijn geen one size fits all, respecter elkaars keuzes

Steun elkaar!

Doe wat goed voelt voor jou, je familie en je leven.

Vorig bericht
Waarom eigenlijk ook niet?
Volgend bericht
Joséphine Baker: Uitbundige danseres in een bananenrokje

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu