Amelia Earhart: Amerikaanse luchtvaartpionier

Tomboy

Amelia Earhart werd op 24 juli 1897 geboren in Atchison, een plaats in de Amerikaanse staat Kansas. Ze was een echte tomboy, altijd op zoek naar avontuur. Ze verzamelde krantenartikelen over vrouwen in mannenberoepen. Voordat ze haar sporen verdiende in de lucht werkte ze eerst nog enige tijd als verpleegster in Canada (tijdens WOI) en daarna ging ze aan de slag als sociaal werkster in Boston.

“I knew, I myself had to fly”

Op haar 23e maakte ze een 10 minuten durende vlucht tijdens een vliegtuigshow en ze was verkocht: “As soon as I left the ground, I knew I myself had to fly.”

En dat deed ze. Ze werkte zich een slag in de rondte om geld te sparen voor vlieglessen. Dit resulteerde er in dat Amelia Earhart in 1928 de eerste vrouw was die als passagier de Atlantische Oceaan overvloog. Zij vloog mee met luchtvaartpionier Charles Lindbergh en Earhart werd door deze prestatie ook wel Lady Lindy genoemd, verwijzend naar Lindbergh. Blij met deze bijnaam was Earhart absoluut niet.

Earhart maakte in 1932 definitief naam als luchtvaartpionier door ook solo de Atlantische Oceaan over te vliegen. De pilote vloog van Canada naar Ierland en ontving hierna van de Amerikaanse regering het Distinguished Flying Cross.

Tussendoor trouwde Earhart, maar wel geheel op haar voorwaarden. Ze hield haar eigen achternaam en op de dag van hun huwelijk ontving haar verloofde een brief van haar, waarin ze benadrukte ruimte en tijd voor zichzelf nodig te hebben om eigen dingen te kunnen ondernemen.

Daarnaast maakte Earhart zich hard voor vrouwenrechten en door middel van haar lezingen en schrijven spoorde zij hen aan zich bewust te zijn van hun volledig potentieel.

Laatste vlucht

De Amerikaanse maakte in 1937 haar laatste vlucht. Ze wilde een vlucht om de aarde maken, maar na enkele tussenstops steeg het vliegtuig op 29 juni 1937 voor het laatst op. Vanaf Nieuw-Guinea raakte het toestel vermoedelijk door een navigatiefout uit koers en stortte het in zee.

Ondanks een grootschalige zoekactie werd er nooit iets van het toestel teruggevonden. Op 5 januari 1939 werd Earhart officieel dood verklaard.

Amelia Earhart liet ons zien; The Sky is NOT the limit.

Dank je wel Amelia Earhart

Vorig bericht
A man is not a necessity, a man is a luxury
Volgend bericht
Lady Diana Spencer: Prinses van het volk

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu