Audrey Hepburn

Audrey Hepburn: Het Nederlandse meisje

In een tijdperk dat door sekssymbolen als Marilyn Monroe werd gedomineerd, was Audrey Hepburn onvergelijkbaar qua stijl, charme, elegantie en fijngevoeligheid. Nadat ze Hollywood veroverde met haar absoluut unieke stijl, zette ze zich in voor kinderen, als ambassadeur van Unicef.


Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston

Audrey Hepburn werd geboren in het Belgische Elsene en was de dochter van Britse bankier Joseph en de Nederlandse Ella. In de tijd van de oorlog vluchtte het gezin naar Engeland. In 1937 scheidden Audrey’s ouders en twee jaar later vertrok Ella met haar dochter naar Nederland, in de veronderstelling dat het neutrale Nederland buiten de oorlog zou blijven.

Oorlogsjaren

Niets was minder waar. Vanaf 1940 viel het land onder nazi-bezetting tot de bevrijding in 1945. Gedurende deze tijd ging Audrey naar het conservatorium in Arnhem, waar ze ook ballet studeerde. Ze droomde van een carrière als ballerina. Het wordt beweerd dat – hoewel haar ouders nazisympathisanten waren – Hepburn met haar danstalent geld inzamelde om het Nederlandse verzet te steunen.

Wereldberoemde actrice en stijlicoon

Na de oorlog speelde Hepburn in een Nederlandse film, waarna ze naar London vertrok om vervolgens definitief door te breken in Hollywood. Audrey groeide uit tot een van de beroemdste filmsterren van de 20ste eeuw en werd, dankzij haar samenwerking met Givenchy,  ook een stijlicoon. Ze speelde legendarische rollen, in onder andere films als My Fair Lady en Breakfast at Tiffany’s en ontving tijdens haar acteer carrière twee Oscars, drie Golden Globes, een Emmy, Grammy en vier BAFTA’s.

Unicef

Audrey Hepburn trouwde tweemaal en hield aan elk huwelijk een zoon over. Na zestien zeer succesvolle jaren als actrice, nam Hepburn gas terug en wilde zij al haar aandacht en energie steken in haar familie en kinderen. Ze verscheen nog maar heel af en toe in een speelfilm. Haar laatste film werd in 1988 opgenomen, net voordat ze benoemd werd tot speciaal ambassadeur van Unicef.

Ik kan getuigen van wat UNICEF voor kinderen betekent, want ik behoorde tot degenen die direct na de Tweede Wereldoorlog voedsel en medische hulp ontvingen

Haar eigen aangrijpende oorlogservaringen hadden een stempel op Audrey gedrukt. Zij voelde een natuurlijke empathie en sympathie voor kinderen die het slachtoffer waren van oorlog en honger. Ze bleef goodwillambassadeur tot aan haar overlijden.

Het was een keuze die zij maakte met haar hart en die een Hollywoodster transformeerde tot een rolmodel voor vele vrouwen.

Dank je wel Audrey Hepburn

Vorig bericht
Emigreren, een carrièreswitch maken en een eigen bedrijf starten: zó maak je je dromen waar!
Volgend bericht
Welke seksuele taboes zijn nog altijd niet doorbroken?

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu