Bibian Mentel: Moeder, echtgenote en meervoudig paralympisch kampioene snowboarden

Bibian Mentel werd als snowboardster zes maal Nederlands kampioen. In 2002 werd ze met een prothese opnieuw voor de zevende maal Nederlands kampioene snowboardcross. Daarnaast is ze drievoudig Paralympisch kampioen en viervoudig para-wereldkampioen.


Bergen in plaats van Amsterdam

In 1993 studeerde Mentel rechten in Amsterdam. Ze vond er weinig aan en vertrok na het behalen van haar propedeuse naar de bergen om te snowboarden. Ze bleef. In plaats van zekerheid, koos Bibian voor het avontuur en haar passie. Ze geeft les en doet in de weekenden mee aan wedstrijden. Ze blijkt getalenteerd en rolt vol enthousiasme en lef de topsport binnen.

Kwaadaardige tumor

Bibian Mentel was op 27-jarige leeftijd bezig met de kwalificatie voor de Winterspelen van Salt Lake City 2002, toen zij last kreeg van een enkelblessure. Het bleek een kwaadaardige tumor, ofwel botkanker, te zijn. Haar onderbeen moest uiteindelijk geamputeerd worden.

Niet te stoppen

Vier maanden na deze operatie stond ze met een onderbeenprothese alweer op haar snowboard. Ze zette zich vervolgens jarenlang in om snowboarden op het Paralympische programma te krijgen. Tijdens Sochi 2014 was het zover en ze bekroonde haar vechtlust daar met een gouden medaille. In 2015 greep ze de wereldtitel op zowel de banked slalom als de parasnowboardcross, een prestatie die ze herhaalde tijdens het WK van 2017. In PyongChang 2018 won ze op beide onderdelen opnieuw Paralympisch goud.

Het allerbeste uit het leven halen

Tussendoor keert de kanker meerdere malen terug. Elke keer is Bibian positief. Ze toont keer op keer haar wilskracht en doorzettingsvermogen op zoek naar wat er allemaal nog wél kan. In eerste instantie voor zichzelf, maar haar winnaarsmentaliteit is een ware inspiratie voor velen om het allerbeste uit het leven te halen.

Mentelity Foundation

Mentel is grondlegster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking stimuleert en motiveert te bewegen en sporten. Ook hier vormt haar mentaliteit het fundament en hoopt ze ook na haar overlijden nog veel kinderen te kunnen helpen om meer uit het leven te halen.

Recent werd bekend dat Bibian uitzaaiingen heeft in haar hersenen en dat genezing volgens haar artsen niet meer mogelijk is. Mentel geniet van elk moment dat haar gegeven is en heeft voor ons een duidelijke boodschap. “Ga doen wat je leuk vindt. Ik ben heel snel mijn passie gaan volgen, ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb.”

Ga doen wat je leuk vindt. Ik ben heel snel mijn passie gaan volgen, ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb

 

Photo credit: Mathilde Dusol

Vorig bericht
DJ Je Moeder: Doen wat je het allerleukste vindt!
Volgend bericht
Anne van de Vegte: Rise Up Babe

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu