Weinig vrouwen uit de wereldgeschiedenis spreken zo tot onze verbeelding als Cleopatra (69 – 30 v.Chr.). De Egyptische koningin verleidde met Julius Caesar en Marcus Antonius de 2 machtigste mannen van haar tijd, stortte Rome in een burgeroorlog en bezegelde bijna eigenhandig het einde van het Romeinse Rijk.
In de winter van 66 v.Chr. werd Cleopatra VII Philator geboren. Zij was bijzonder leergierig, intelligent en getalenteerd. Zo sprak zij maar liefst 9 talen en kon ze zeer goed tekenen, zingen, paardrijden en dansen.
Koningin van Egypte
Toen haar vader stierf in het voorjaar van 51 v.Chr. was zij net 18 jaar oud. Als oudste overlevende kind, werd zij koningin van Egypte. Volgens Egyptische traditie moest ze hiervoor alleen wel met haar jongere broertje trouwen (Ptolemaeus XIII, die toen twaalf jaar oud was) en de troon met hem delen.
Ceasar
Cleopatra zat er echter niet op te wachten om de macht te delen. Gewiekst als ze was verwijderde ze haar broertjes naam op de staatsdocumenten en sierde enkel haar portret de Egyptische munten. Dat kon broerlief op zijn beurt weer niet waarderen, waardoor Cleopatra ter nauwer nood een staatsgreep overleefde. Ondertussen probeerde de Romeinen van Egypte een provincie te maken. Cleopatra verleidde Caesar, waardoor ze allereerst Egypte uit handen hield van de Romeinen én greep op de troon weer verstevigde. Eind goed als goed zou je denken, maar niets was minder waar.
Wederom een charmeoffensief
Caesar werd vermoord en weer moest Cleopatra strijden om de toekomst van haar koninkrijk over Egypte veilig zien te stellen. Ze besloot al haar charmes in de strijd te gooien door zijn opvolger Marcus Antonius op geraffineerde wijze te verleiden. Weer zag de toekomst er rooskleurig uit, maar weer was dit niet voor lang. In een volgende oorlog werd Marcus vermoord, maakte Cleopatra zelf een einde aan haar leven en werd het eens zo machtige Egypte toch een Romeinse provincie.
Egyptes laatste farao
Cleopatra draagt daarmee de betreurenswaardige eretitel “Egyptes laatste farao”, Maar de erfenis van de “Koningin der Koningen” bleek niet min. Eeuwen na haar dood inspireert het exotische icoon nog altijd schrijvers, kunstenaars, filmmakers en andere artiesten.
Dank je wel Cleopatra!