Mademoiselle Coco Chanel zette het concept van vrouwelijke stijl op zijn kop en leerde ons de geheimen van tijdloze elegantie kennen, want, zo zei ze: “Mode verandert, stijl blijft bestaan.”
Armoedige jeugd
Gabrielle Bonheur Chanel werd geboren op het platteland van Frankrijk. Nadat haar moeder stierf werd zij naar een weeshuis gestuurd, waar zij naailes kreeg. Niets kon toen nog doen vermoeden dat zij zou uitgroeien tot de koningin van de haute couture.
Coco
Op haar 18e verliet ze het weeshuis en beet zij zich vast in haar werk. Overdag als naaister en ’s avonds stond ze op toneel in het theater. Daar kreeg zij haar bijnaam Coco. De hoeden die zij maakte waren eenvoudig en sober en weken enorm af van de weelderige hoeden die toen in de mode waren. Haar eigen unieke stijl was geboren: een mix van elegantie en eenvoudige lijnen die terug zou komen in al haar toekomstige creaties en waarmee ze nog veel vaker zou afwijken van de op dat moment ‘opgelegde’ norm.
Rebelleren tegen de mannenheerschappij
Coco begon na de eerste wereldoorlog een boetiekje in Parijs en bouwde zo langzaam haar imperium uit. Haar kledingontwerpen waren baanbrekend in de tijd waarin vrouwen ongemakkelijke jurken en strakke korsetten droegen, waardoor zij nauwelijks konden ademen of eten. Ze was van mening dat deze manier van kleden was opgelegd door mannen. Ze vond het belangrijk dat vrouwen er mooi uitzagen maar dat de kleding vooral ook comfortabel was. Vrouwen konden zich vrijer bewegen in de ontwerpen van Chanel, waardoor ze in zekere zin rebelleerde tegen de mannenheerschappij. Chanel wordt achteraf wel eens beschouwd als de vrouw die andere vrouwen uit de onderdrukking bevrijdde.
Parfum en het deux-pièce
Chanel bracht in mei 1921 haar parfum Chanel Nº5 uit, een van de meest verkochte parfums en indertijd het eerste kunstmatige parfum dat vrouwen niet naar bloemen deed ruiken. Chanel zei daarover: “Een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een roos.”
In de jaren ’50 introduceerde ze het deux-pièce, het legendarische Chanel mantelpakje. Ze was toen al over de zeventig.
Chanel werkte tot het moment dat ze stierf. Hoewel ze begin jaren zeventig ziek was en haar gezondheid achteruitging, bleef ze haar bedrijf leiden. Ze overleed op 87-jarige leeftijd op 10 januari 1971, in Hotel Ritz in Parijs, waar ze meer dan drie decennia had gewoond.
Coco Chanel, revolutionair tot het einde, dank je wel!