Dolly Parton

Dolly Parton: Extravagant en eigenzinnig

I’m not offended by all the dumb blonde jokes because I know I’m not dumb – and I’m not blonde either.”

Over twee maanden wordt ze 75 jaar oud en haar zorgvuldig gecreëerde, uiterst herkenbare look is nog altijd piekfijn in tact. Zware boezem, platinablonde pruik, strakke glitterjurken, uitbundige cowgirl-look, afschrikwekkende stiletto’s en veel nepjuwelen. Parton voelt zich er heerlijk bij. Extravagant, eigenzinnig én is veel meer dan dat.


Grootste vrouwelijke countryster van Amerika

Ze is een uitstekende zangeres. Een slimme zakenvrouw die rond haar muziek en haar pretpark ‘Dollywood’ een immens zakenimperium opbouwde. Bovenal is Parton een briljante songschrijver, met duizenden liedjes op haar naam.

Dolly Rebecca Parton groeide op in een arme familie in Tennessee. De dag nadat ze de middelbare school had verlaten, vertrok ze naar Nashville en vond ze werk als zangeres naast countrylegende Porter Wagoner.

Parton groeit uit tot grootste vrouwelijke countryster van Amerika.

Eigen koers

Ze vaart op haar eigen koers en raadt anderen aan dat ook te doen. Op jonge leeftijd verkoos ze een stijl waarvan ze wist dat ze er een hoop kritiek op zou krijgen. Maar ze exploiteert die looks heel slim en met humor en doet steeds precies wat ze wil.

 

 I’m not going to limit myself just because people won’t accept the fact that I can do something else.

Haar bekendste hits zijn Jolene, 9 to 5 en I Will Always Love You.

In eenvoudige maar heel rake bewoordingen vertellen deze, maar ook haar overige duizenden nummers meeslepende verhalen. In 1968 schreef Parton al het nummer ‘Just Because I’m a Woman’, over de dubbele seksuele moraal voor mannen en vrouwen.

Het kost een fortuin om er zo goedkoop uit te zien

Plastische chirurgie vindt ze niets om zich voor te schamen. Met de oneliner ‘het kost een fortuin om er zo goedkoop uit te zien’ heeft ze al veel scheve opmerkingen of kritische vragen over haar uiterlijk weggelachen.

Dolly Parton weet van aanpakken. En hoe ze nee moet zeggen. Ook Elvis Presley zag een hit in I Will Always Love You, maar Parton weigerde het voorstel om de helft van de auteursrechten af te staan. Zij is de enige artiest is die de rechten over ál haar werk heeft opgeëist.

Dolly Parton, zoals ze zelf al zong in 1966: This dumb blonde ain’t nobody’s fool

Vorig bericht
Anouk: Schandalig goed in Balans!
Volgend bericht
Dag Sinterklaasje; de 5 grootste ergernissen

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu