edith piaf

Édith Piaf: Self-made, compromisloos en oprecht

Édith Piaf werd bijna letterlijk in het slijk geboren, maar schopte het van straatzangeres tot wereldster. Een uiterst talentvolle, compromisloze en volkomen oprechte self-made woman.


Franse muzieklegende

Piaf geldt als een Franse legende in de muziekwereld. Zij was een cabaretzangeres, songwriter en actrice. Zij werd in Parijs geboren als dochter van een kroegzangeres en een acrobaat en werd opgevoed door haar grootmoeder die een bordeel runde. Vanaf haar 14e zong ze op straat en probeerde ze in haar eentje rond te komen. Toen Piaf 17 was, kreeg ze dochter Marcelle, maar het meisje overleed op tweejarige leeftijd aan een hersenvliesontsteking.

La Môme Piaf

In 1935 werd ze ontdekt door nachtclubeigenaar, Louis Leplée. Omdat Piaf bij publieke optredens altijd erg nerveus was, gaf hij Édith haar beroemde naam: ‘La Môme Piaf’ (‘de kleine mus’). Nerveus of niet, Édith zette door, nam het heft in eigen handen en werd met haar hartverscheurende rauwe stem razend populair. Binnen no time begaf zij zich in de hoogste sociale kringen van de entertainmentwereld.

La Vie en rose

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog schreef Piaf haar befaamde lied La Vie en Rose. Zij was toen zowel bij de Duitse bezetters als onder de Franse bevolking een geliefde zangeres. Na de oorlog toerde ze door Europa, gevolgd door Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

Tragisch leven

Édith had een en zwaar en roerig (liefdes)leven. Haar grote liefde was getrouwd en liet haar, na zijn dood, ontroostbaar achter. Piaf overleeft zelf maar liefst 4 auto-ongelukken in haar leven, maar houdt hier wel een morfine en alcoholverslaving aan over. Tenslotte leed zij nog ook aan zware artritis. Het weerhield haar niet om nog tweemaal de trouwen. Haar laatste echtgenoot was 20 jaar jonger.

Non, je ne regrette rien.

Ondanks haar slechte gezondheid bleef Piaf gewoon optreden. Aan het einde van haar leven was haar rug zo gebogen door de artritis dat ze amper kon staan van de pijn. Toch stond ze op het podium en behaalde ze nog enkele van haar grootste muzikale successen, waaronder het chanson Non, je ne regrette rien. Piaf overleed op slechts 47-jarige leeftijd.

Édith Piaf, self-made, compromisloos en oprecht, dank je wel!

Vorig bericht
Malala Yousafzai: Icoon, inspiratie en activist in één
Volgend bericht
Nishanthi Dayawathie helpt vrouwen vrij te breken van seksueel trauma

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu