Elles: De kracht van goede voeding

Op mijn 21ste begonnen de problemen met mijn gezondheid. Ik was extreem moe. Ik kon soms letterlijk niet op mijn benen blijven staan. De vermoeidheid werd chronisch, er waren goede en slechte dagen maar mijn energie was en bleef weg. Onderzoek na onderzoek wees niets uit maar uiteindelijk, bij een orthomoleculair therapeut, kwam de diagnose: zeer ernstige candida-infectie door mijn hele lichaam en M.E./CVS.


Kracht van goede voeding

Door een heel streng dieet te volgen kwam ik van de candida-infectie en leerde ik de kracht van goede voeding. Ik kon weer dingen doen, ik kon (enigszins) weer een normale student zijn! Maar ja, ‘life gets in the way’, en in mijn omgeving at iedereen “normaal” dus in de loop der tijd ging ik dat ook weer doen.

De vermoeidheid was er altijd, al was het niet meer zo extreem als eerst. Nu weet ik dat ik gewoon nog koppiger als eerst “gewoon” doorging. Maar er diende zich een nieuw symptoom aan: Pijn. En daarmee kreeg ik een nieuwe diagnose: fibromyalgie. En de mededeling: leer er maar mee te leven want hier is niets aan te doen.

Leer er maar mee te leven, want hier is niets aan te doen…

Eerste burn-out

Na een hele heftige periode op mijn werk waarin het bedrijf failliet ging en ik iedereen uit mijn hechte team zag vertrekken belandde ik in een burn-out. Mijn eerste. Mijn klachten, die tot dan toe draagbaar waren, werden weer extreem.

Toen ben ik, met de lessen van de orthomoleculair therapeut in mijn achterhoofd, langzaamaan mijn voedingspatroon aan gaan passen. Minder vlees, meer biologisch. Pescetarisch. Vegetarisch. Het hele rijtje af tot aan Vegan en Whole Food Plant Based. Ik merkte dat mijn lichaam echt blij werd van wat ik at, ik haalde er energie uit, mijn klachten werden minder! Toen wist ik dat ik daar mijn werk van wilde maken en begon ik me in voeding te verdiepen.

Tweede burn-out

Ik bleef wel worstelen met mijn energie, ook omdat ik in een baan zat die al mijn energie opslurpte. Toen kwam mijn tweede burn-out. Gelukkig leerde ik in mijn revalidatie over centrale sensitisatie, een overbelasting of overprikkeling van je zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat normale prikkels als pijnprikkels worden geregistreerd. Die overprikkeling komt door chronische stress (vaak trauma gerelateerd) en wordt vaak door gedragspatronen in stand gehouden. Ik heb die trauma’s aangepakt en heb me in mindfulness verdiept.

Nu ben ik al een paar jaar klachtenvrij! Ik werk nu in mijn eigen praktijk waar ik vrouwen met fibromyalgie help om ook weer helemaal zichzelf te worden. Ik leer ze over pijn, mindfulness en plantaardige voeding.

Dank je wel Elles!

 

Wil jij ook leren van Elles, kijk dan vandaag nog op haar website, of volg haar op de socials Instagram, Facebook en LinkedIn!

 

Vorig bericht
Nadia: Van mager zesje tot dikke tien
Volgend bericht
Patricia: Bewust beslissingen nemen vanuit vertrouwen

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu