Fanny Blankers-Koen: Boegbeeld voor vrouwelijke topsport

In de maand waarin de Olympische Spelen zouden plaatsvinden, gaan we terug naar diezelfde Spelen, maar dan wel 72 jaar geleden. Grappig is dat ik pas na de start van Schandalige Vrouwen mij realiseerde een hele schandalige vrouw in de familie te hebben (gehad) en dat zij dus absoluut niet in deze lijst mag ontbreken.

De vliegende huisvrouw

Fanny Blankers-Koen, ofwel de vliegende huisvrouw.

Na haar vier gouden medailles behaald op de Olympische Spelen in London in 1948, werd Fanny Blankers-Koen gezien als het boegbeeld voor de vrouwelijke topsport. Het voorbeeld dat vrouwen ook van betekenis konden zijn in sport. Ze heeft, onbedoeld en ongepland, de sportwereld veranderd.

Onbedoeld en ongepland, omdat Fanny Blankers-Koen geenszins een feministe was die  met haar prestaties de emancipatie van de vrouw wilden bevorderen. Fanny wilden sporten niets meer niets minder. Weinig zelfvertrouwen en ziek van zenuwen stond zij elke keer aan de start, maar ze deed het wel en ze opende zij met haar veelzijdigheid voor vrouwen de deur naar (top)sport.

Kansloos, onmogelijk en ondenkbaar

In Londen werd Fanny Blankers-Koen door critici kansloos geacht. De vrouw die twaalf jaar eerder in Berlijn twee vijfde plaatsen behaalde, werd met 30 jaar te oud geacht en was bovendien moeder van twee kinderen. Een onmogelijke combinatie voor topsportprestaties.

Het was sowieso ondenkbaar dat een vrouw de ster van het evenement zou worden. Zij werden hooguit geduld. In Londen draafden op een deelnemersveld van 4099 sporters slechts 385 vrouwen op. Nederland onderscheidde zich daarbij als vooruitstrevend, met een ploeg die voor een kwart uit vrouwen bestond.

Twee gezichten

Fanny Blankers-Koen was een vrouw met twee gezichten, die bovenal genoot van sporten. Ze was in alles buitensporig, egocentrisch en ambitieus. Ze kon haar eigen prestaties tot op het bot relativeren om tegelijkertijd ten volle te genieten van alle eerbetoon die zij ervoor kreeg.

Fanny Blankers-Koen, een boegbeeld voor vrouwelijke topsport door te doen wat ze het liefste deed, sporten! Dank je wel!

kijk hier naar haar races tijdens de OS in Londen in 1948.

 

Vorig bericht
Jacinda Ardern: Geboren leider
Volgend bericht
Frida Kahlo: Zelfbewuste kunstenares

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu