Florence Nightingale werd geboren op 12 mei 1820 en staat twee eeuwen later nog steeds bekend als een icoon.
Als intelligente en goed opgeleide dochter uit een zeer welgestelde Engelse familie, had Nightingale alle troeven in handen voor succes in de betere kringen. Al vroeg wist ze echter dat ze niet het lege bestaan wenste te leiden van de aristocratie maar het lot van de armen, zieken en gewonden wilde verbeteren.
En dus, ondanks sterk verzet van haar familie, deed Nightingale ervaring op in het verzorgen van zieken. Verpleging als vak moest nog uitgevonden worden.
Verpleging van gewonde soldaten tijdens Krimoorlog
Tijdens de Krimoorlog, die werd uitgevochten tussen 1853 en 1856, organiseerde Florence de hulpverlening voor gewonde soldaten. De verpleegkunde kreeg dankzij haar goede zorgen een uitstekende reputatie. Na de oorlog richtte ze een van de eerste en invloedrijkste verpleegstersschool op in London. Haar opvatting dat gezondheid niet slechts de afwezigheid van ziekte is, maar de situatie waarin een mens al zijn of haar talenten kan ontplooien, heeft de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaald.
Sociaal Hervormer
De tweede helft van haar leven zette ze zich meer en meer in als sociaal hervormer. Met ontzag werd binnen de politiek gesproken over ‘Nightingale power’. Door haar inzet voor gezondheidszorg, onderwijs en inkomenszekerheid voor iedereen is ze een belangrijke grondlegger van de moderne verzorgingsstaat geworden.
Order of Merit
In 1907 kreeg Nightingale als eerste vrouw de Order of Merit, een hoge koninklijke onderscheiding. Koning Eduard VII weigerde aanvankelijk de onderscheiding toe te kennen omdat ze een vrouw was. (here we go again..) Haar invloed en macht was – voor een vrouw die geen lid van de koninklijke familie was – geheel nieuw. Haar hervorming van mannelijke bolwerken als het leger en de gezondheidszorg riep, naast bewondering, weerstand op en soms regelrechte vijandschap.
Een uitzonderlijke vrouw die de wereld heeft geleerd hoe waardevol verpleegkunde is!
Dank je wel Florence Nightingale.