Frida Kahlo werd als derde dochter van een Duitse immigrant op 6 juli 1907 geboren in Coyoacán, een volkswijk in Mexico-stad. Niemand koen vermoeden dat zij ooit één van de bekendste en meest getalenteerde kunstenaressen van haar tijd zou worden.
Tegenslagen
Deze vrouw is een waar icoon en alles aan haar doen en laten wist mensen – toen en nu nog steeds – te fascineren. Haar leven was op zijn minst gezegd bewogen en kende velen tegenslagen waar zij op haar eigenzinnige wijze mee om ging.
Op haar 6e werd Kahlo getroffen door kinderverlamming. De ziekte zorgde ervoor dat ze haar verdere leven mank liep en leverde haar de spotnaam Frida La Coya (Frida de manke) op.
Ze koesterde de droom om te gaan studeren en arts te worden, helaas besliste haar lot drastisch anders. Op haar 18e werd de bus waarin zij zat aangereden door een tram. Het was een enorm ongeval, welke zij wonder boven wonder overleefde, maar haar zo verwonde dat zij 32 keer geopereerd moest worden en maanden aan bed gekluisterd was. Om de verveling te verdrijven begon Kahlo te schilderen, een bezigheid die al snel zou uitgroeien tot een passie en haar verdere leven zou tekenen.
Controverse
Haar werk karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast staan met een vervreemdende sfeer. Kahlo schuwde de controverse niet en schildert vanuit haar angst een eenzaamheid om haar pijn te overmeesteren.
Kahlo ging eigenlijk in alles haar eigen gang en trok zich weinig aan van wat sociaal geaccepteerd was. Ze was atheïst, ondanks dat ze een Joodse vader en katholieke moeder had en katholicisme een grote rol speelde in de Mexicaanse cultuur, ze vocht voor haar idealen als communist en feminist en gedurende haar (ongelukkige) huwelijk onderhield ze meerdere buitenechtelijke relaties met zowel mannen als vrouwen.
Frida Kahlo heeft ons laten zien dat je door jezelf te zijn, jezelf lief te hebben, pijn kunt omzetten tot iets moois en veel meer aan te kunnen in het leven dan je denkt.
Dank je wel Frida Kahlo!