uitvinder, actrice, wifi, bluetooth

Hedy Lamarr: Oostenrijks-Amerikaanse actrice en uitvinder

In een tijd waarin draadloze communicatie belangrijker is dan ooit, is het mooi om te kunnen vertellen dat het een vrouw was die aan de basis stond van de voorlopers van deze technologie.

Hedy Lamarr

Hedwig Eva Maria Kiesler (9 november 1914[ a] – 19 januari 2000), was een Oostenrijks-Amerikaanse actrice, uitvinder en filmproducent. Ze maakte deel uit van 30 films in een acteer carrière verspreid over 28 jaar, en mede-uitvinder van een vroege versie van de frequentie-hoppen spread spectrum.

Extase

Lamarrs briljante geest werd genegeerd en haar schoonheid stond centraal toen ze op 16-jarige leeftijd werd ontdekt door regisseur Max Reinhardt. Als jonge actrice acteerde ze in de opvolgende jaren in een aantal Oostenrijkse, Duitse en Tsjechische films, waaronder de controversiële Ecstasy (1933). Door deze film is Lamarr (ook) de geschiedenisboeken ingegaan als eerste vrouw die naakt te zien was in een speelfilm. De film werd in meerdere landen verboden, dan wel gecensureerd. Haar uiterst controlerende echtgenoot was allerminst blij met de film en probeerde haar acteer carrière te eindigen. Lamarr haatte haar man en vluchtte in 1937 voor hem naar Londen, waar ze haar artiestennaam Hedy Lamarr aannam. Vervolgens zette ze haar filmcarrière voort in Amerika.

‘The Most Beautiful Woman in Films’

Verblind door haar schoonheid wordt Lamarr enkel getypecast als elegante en raadselachtige schone. Tot grote frustratie en verveling van Lamarr zelf. Zij is uiterst intelligent en heeft een grote interesses voor radiocommunicatie ontwikkeld. Tussen de opnames door is zij daarom meer en meer aan de uitvindtafel te vinden.

Secret Communications System

Met als resultaat dat zij begin jaren veertig uiteindelijk een methode voor deze communicatie weet te ontwikkelen: het zogenaamde Secret Communications System. De uitvinding werd, mede door het feit dat de uitvindster een vrouw was, aanvankelijk niet erg serieus genomen. Pas in 1962 werd de uitvinding militair toegepast.

Deze indrukwekkende technologische prestatie gecombineerd met haar acteertalent en ster kwaliteit om “de mooiste vrouw in de film” een van de meest interessante en intelligente vrouwen in de filmindustrie.

Zij benadrukt wat wij al weten: schoonheid en hersenen zijn nooit exclusief.

Dank je wel Hedy Lamarr

Vorig bericht
Cleopatra: Koningin van de Koningen
Volgend bericht
Valentina Tereshkova: De ijzeren Sovjet-dame

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu