Het is levenslust dat ons in leven houdt

Drie schandalige vrouwen in de bijrol

‘De vrouw maakt zelf ook een wat onttakelde indruk. Ooit was ze mooi.’ Maak kennis met Mia en ontmoet Maaike: ‘Het kleine vrouwtje dobbert op de eb en vloed van haar beschadigde hersenen.’ En tot slot Rosa: ‘…, maar ze lacht mee, onvermijdelijk, en zonder veel controle.’ Uit het leven van een hond van Sander Kollaard vertelt een klein verhaal waarin drie vrouwen de ruimte krijgen te zijn, wie ze zijn.


Podium dankzij man en hond

Het boek gaat over Henk van Doorn, een alleenstaande ic-verpleegkundige van 56, en zijn hond: Schurk. Schurk is ziek en de lezer is getuige van de dag waarop dit voor Henk duidelijk wordt. Tijdens deze dag ontmoet hij Mia op wie hij verliefd wordt. Ook bezoekt hij Maaike, een oud-collega van 74 met Alzheimer. Tot slot gaat hij naar een feestje bij zijn broer waar hij praat en wijn drinkt met zijn nichtje Rosa. De drie vrouwen zijn ieder op een eigen manier uniek en authentiek. Drie schandalige vrouwen in de bijrol, maar die dankzij hun eigenheid en dankzij een man en een hond een podium krijgen.

Aftakeling, jeugd, liefde

Uit het leven van een hond is een schitterend boek; een klein, groots verhaal. Een lief, warm verhaal. Zo gewoon, maar zo prachtig beschreven. Ontroerend én sprankelend, al gaat het over simpelweg een dag die geleefd werd. Henk geeft de vrouwen in zijn omgeving de ruimte en het respect om te zijn wie zij zijn.

Zo zorgt hij voor Maaike sinds haar man is overleden. Maaike en Henk hebben samengewerkt en destijds korte tijd een affaire gehad. De Alzheimer heeft van Maaike’s geest en lichaam weinig overgelaten. ‘Met de jaren is Maaike beetje bij beetje verdwenen – de kalme stem die ze had, hoe ze liep, keek, nadacht, giechelde en lachte…’

In schril contrast met de aftakeling van de intelligente, sterke Maaike staat de jeugdigheid van Rosa, Henk’s nichtje. De bijzondere band tussen oom en nicht wordt duidelijk door de woorden van de verteller: ‘Het is een besef dat pas in de komende dagen en weken zal ontstaan en uiteindelijk zal leiden tot een vriendschap die stand zal houden, een leven lang, tot de dag dat Henk sterft.’

En tot slot is daar Mia. Bij het lezen van de woorden die Kollaard voor Mia gebruikt, krijg ik een kalme, creatieve, lieve, levensluchtige vrouw voor ogen. Een vrouw op wie Henk vanaf hun eerste ontmoeting gek is. ‘Want zie je, Mia, het is niet eten en drinken dat ons in leven houdt, maar levenslust, de morele overtuiging dat het de moeite waard is, dat er waarheid en schoonheid ligt in het leven zelf, altijd en overal, maar dat het aan ons is om dat te zoeken…’

 

No one can take my freedom away!

Uit het leven van een hond lees je in een adem uit. Niet gehaast, maar in alle rust. Een verhaal met schoonheid zonder poespas. Een boek over het leven zoals het is. Schurk, de hond van Henk houdt van muziek. Zijn muzieksmaak past bij de sensaties van het boek. Hij houdt van Für Elise en Mahler, maar ook van de George Baker Selection. Una paloma blanca!

Una paloma blanca

I’m just a bird in the sky

Una paloma blanca

Over the mountains I fly

No one can take my freedom away

 

Sander Kollaard, Uit het leven van een hond

 

Saskia Heuckelbach

Saskia Heuckelbach is zelfstandige. Zij werkt als coach, adviseur, trainer in het onderwijs. Regelmatig zal zij een schandalige vrouw uit de literatuur uitlichten voor Schandalige Vrouwen.

Vorig bericht
Larissa: Powervrouw die kiest voor zichzelf
Volgend bericht
Storm voor de stilte

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu