Hoe je dromen waarmaken

Emigreren, een carrièreswitch maken en een eigen bedrijf starten: zó maak je je dromen waar!

Eind 2014 stapte ik in het vliegtuig naar Colombia. Weg uit Nederland. Emigreren. Ik wilde altijd al in het buitenland wonen, en nu ging het echt gebeuren. Na een paar jaar werken in loondienst besloot ik een carrièreswitch te maken en direct mijn eigen bedrijf te starten. Hoe kun je je dromen waarmaken? En hoe creëer je je eigen pad? Ik vertel het in dit artikel.


Wie ben ik?


Mijn naam is Sabine Boogaard, ik kom uit een klein dorpje vlakbij Amsterdam en ik ben geboren in 1985. In dat kleine dorpje woonde ik 29 jaar, totdat ik mijn veilige kleine thuishaven verruilde voor de chaotische miljoenenstad Bogotá. De hoofdstad van Colombia. Als gezondheidswetenschapper werkte ik hier 2,5 jaar lang als epidemioloog in het Nationaal Kanker Instituut. Hier deed ik wetenschappelijk onderzoek, net als de jaren daarvoor in Nederland. Werken in Colombia is echter niet altijd even prettig met vele vervelende regeltjes en beperkingen. Ik wilde altijd al ondernemer worden. En dus nam ik van de ene op de andere dag ontslag en begon mijn eigen bedrijf als webdesigner en blogger. Mijn passie achterna. Daarnaast was ik Bogotá ook helemaal zat en verhuisde ik van de miljoenenstad naar het platteland.

Ondertussen zette ik de grootste Colombia blog van Nederland op en creëerde ik een succesvol eigen bedrijf.

Hier op Schandalige Vrouwen vertel ik je hoe ik mijn eigen pad volgde en geef ik tips om ook jouw dromen werkelijkheid te maken.

 


Je leven radicaal veranderen: hoe makkelijk is dat?


Emigreren naar de andere kant van de oceaan, een carrièreswitch maken waar mijn ouders de rillingen van kregen, een eigen bedrijf starten in een land waar de dingen niet zo duidelijk zijn geregeld als in Nederland en verhuizen naar een klein dorpje in de bergen. Grote veranderingen die zo simpel klinken, maar is dat het ook?

Eerlijk gezegd best wel ja. Mijn omgeving had met al deze omslagen veel meer moeite dan ikzelf. Ik volg mijn gevoel en als iets goed voelt doe ik het gewoon. Ondanks dat ik naar mijn gevoel luister, zoek ik wel altijd alles tot in de puntjes uit. Ik maak een omslag op gevoel, maar weet ondertussen wel heel goed waar ik mee bezig ben en wat de gevolgen kunnen zijn.

Angst als raadgever

Angst is meestal de reden waarom mensen geen grote veranderingen durven te maken. En ja ik voel ook die angst. Sterker nog, toen ik op Schiphol afscheid nam van mijn familie vroeg ik me echt af waar ik in vredesnaam mee bezig was. En vanaf de ‘veilige’ grote stad verhuizen naar een dorp waar het leven totaal anders is en waar honden de boel beveiligen in plaats van menselijke beveiligers, ja ook dat is best spannend. Je baan opzeggen en je veilige vaste salaris kwijt zijn? Ja ook daarbij voelde ik angst.

Maar toch deed ik het allemaal. Angst is een slechte raadgever als het aankomt op het waarmaken van je dromen. Waarom? Omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren in de toekomst. Niemand kan die voorspellen. Je kunt bang zijn dat het je niet gaat bevallen in je nieuwe land, maar waarom dat niet eerst zelf uitvinden? Je kunt bang zijn dat je een paar maanden geen inkomsten hebt als je een eigen bedrijf start. Logisch, maar is dat een reden om het niet te doen? Nee. Als je geen spaargeld hebt zou je waarschijnlijk ook geen ontslag nemen. Reken uit hoe lang je kunt leven zonder geld. En werk keihard om in die tijd een succesvol bedrijf op te zetten.

Meningen van anderen

Een van de lastigste dingen die ik in alle levensveranderingen heb ondervonden zijn de meningen van anderen. Met name mensen dichtbij je, die een mening geven waar je waarde aan hecht. Of die je niet wilt teleurstellen.

Echter, een mening van iemand anders is niet jij. Jij bent jij. En jij bent uniek. Waarom iets niet doen omdat anderen het niet willen? Communiceer goed met je omgeving. Maak duidelijk dat je weet waar je aan begint en dat je je goed hebt ingelezen. Vertel hoe graag je iets wilt en dat dat is waar je gelukkig van wordt. Praat met je omgeving en zoek ook meningen en adviezen uit. Klopt het wat ze zeggen? Of is het hun angst dat wordt geprojecteerd op jou? Laat de angst van iemand anders niet jouw levenspad bepalen.

Gewoon doen

Gewoon doen, durven en investeren is mijn motto. En al die inspirerende quotes waar ik dol op ben:

  • “When nothing is sure, everything is possible”
  • “Making a big life change is scary. But know what’s even scarier? Regret.”
  • “The best way to predict the future is to create it”

Stuk voor stuk favorieten die echt kloppen. Ik wil later geen spijt hebben van iets waar ik altijd van droomde maar nooit heb gedaan. Ik stap in een avontuur, van de ene op de andere dag. Gewoon doen. Wat kan er gebeuren? Als het niet bevalt in je nieuwe land, dan ga je gewoon weer terug. Lukt het niet met je eigen bedrijf, dan zoek je weer een baan.

Alles komt altijd goed zeg ik altijd. Voor alles is een oplossing. Ja, zelfs voor Corona. Ook dat komt goed. Misschien niet vandaag, maar uiteindelijk komt het wel goed.

 


Je dromen waarmaken: wees actief


Het klinkt allemaal makkelijk. Even emigreren, een carrièreswitch maken of je baan opzeggen en voor jezelf beginnen. Niks gaat echter vanzelf. Ik werk keihard om mijn dromen waar te maken. En ik krijg er ook energie van. Als iets lukt dat niet zo makkelijk is dan ga je steeds meer voelen dat je de wereld aankunt. En dan wordt het steeds makkelijker om nog een keer een grote verandering te maken.

Ik heb diverse business coaches gehad die mij in de eerste periode hebben geholpen. Ik heb mezelf alles aangeleerd. Ook verhuizen naar het buitenland gaat niet vanzelf. Uren heb ik met de belastingdienst aan de telefoon gehangen. Duizenden dingen regelen, waaronder een visum in Colombia, mijn huis en inboedel verkopen, uitschrijven uit Nederland, de zorgverzekering opzeggen en een nieuwe aanvragen, alle abonnementen die ik had en nog veel en veel meer.

Je dromen waarmaken kost tijd en energie. Positieve energie. Als je iets echt wilt, dan lukt het ook. Je moet er alleen wel voor werken. Het gaat niet vanzelf. Of je nu een eigen bedrijf wilt starten, succesvol wilt bloggen, wilt verhuizen naar het buitenland of een carrièreswitch wilt maken.

In mijn hoofd komt het plaatje dat ik voor me zie, mijn droom, en daar ga ik voor.

 


5 Tips om het pad te volgen waar je van droomt: je dromen waarmaken


Hoe kun jij ook je dromen waarmaken? Dromen die je angst bezorgen of waar je omgeving een sterke mening over heeft? Misschien heb je iets aan deze tips:

1. Visualiseer je dromen

Zie het leven voor je wat je wilt. In detail. Hoe je wakker wordt in de ochtend, welk cijfertje je op je bankrekening ziet als je een eigen bedrijf wilt starten, waar je woont. Visualiseer je droomleven. Daarmee wordt je droom natuurlijk geen werkelijkheid, maar het maakt het wel makkelijker. Van visualiseren krijg je energie en positiviteit. Daarnaast heb je een concreet doel waar je naartoe wilt. Je ziet dat doel zelfs tot in detail voor je. En dat maakt het makkelijker om daar naartoe te werken.

2. Neem actie

Met alleen dromen kom je nergens. Bedenk wat je wilt, schrijf het op, en maak het werkelijkheid. Zoek tot in de puntjes uit wat er voor nodig is om je droom waar te maken. Neem initiatief. Zet alle stappen die je moet nemen op papier en werk ze één voor één af. Lukt het niet? Zoek hulp bij iemand die er verstand van heeft. Maak een plan en neem actie.

3. Werk aan je mindset

Of je nu gaat emigreren of een eigen bedrijf wilt starten: mindset is alles. Denk je vaak negatief? Durf je bepaalde dingen niet te doen uit angst? Of lukt het maar niet om jouw droom voor elkaar te krijgen? Werk daaraan. Zoek een coach die je kan helpen met het veranderen van je mindset. Lees het boek ‘Think & Grow Rich’ van Napoleon Hill maar eens. Alles gaat of staat met mindset. De manier waarop jij denkt. De groten der aarde, zoals Lady Gaga en Serena Williams hebben allemaal een succes mindset. Die denken positief, zijn doelgericht en die durven te doen waar ze van dromen.

4. Durf te doen

Durven dus, een heel belangrijke in het waarmaken van je dromen. Durf die spannende stap te zetten. Durf tegen de meningen van anderen in te gaan. Durf jezelf te zijn. En durf je gevoel te volgen. Wat kan er gebeuren? Met name dat je en wijzer persoon wordt, jezelf enorm aan het ontwikkelen bent en heel veel waardevolle levenservaring opbouwt. Ook als er dingen mis gaan. Dat gaat sowieso gebeuren trouwens, ook als je iets niet doet. Dan gaan er wel andere dingen mis. Gewoon doen en durven. Nogmaals: als je iets écht wilt dan lukt het ook. Hard werken en blijven visualiseren.

5. Ga je angsten te lijf

Zoals gezegd is angst een veelvoorkomende factor waarom mensen hun dromen niet waarmaken. Of beter gezegd: niet durven waarmaken. De ‘wat als…’-vragen spoken door je hoofd. Of de meningen en angsten van je omgeving blijven tussen je oren zitten. Dat je daardoor wordt beïnvloed is logisch. Het kan een behoorlijke knoop in je maag geven als iemand zijn of haar angsten op jou projecteert. En er precies voor zorgen dat gebeurt wat die persoon wil. Die angsten te lijf gaan doe je door dichtbij jezelf te blijven, altijd die droom in je hoofd te hebben. Dat doel.

En alles goed uitzoeken. Zijn de angsten terecht? Of zijn het dingen die makkelijk op te lossen zijn als ze gebeuren? Angst voor de toekomst is heel normaal, maar aangezien je niet weet hoe de toekomst eruit ziet, kun je deze beter zelf creëren. Zorg ervoor dat die angst verdwijnt. Duik in het diepe en dan zul je zien dat stukje bij beetje alles normaal wordt en je een paar maanden later geen idee meer hebt waar je nu zo bang voor was.


Hoe heb jij je dromen waargemaakt?


 

Vorig bericht
Help, ik word veertig!
Volgend bericht
Audrey Hepburn: Het Nederlandse meisje

Lees meer schandalige blogs

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu