Indira Gandhi

Indira Gandhi: Eerste vrouwelijke premier van India

In 1966 werd Indira Gandhi de eerste vrouwelijke premier van India. Ze regeerde het land vervolgens 15 jaar, met een onderbreking tussen 1977 en 1980. Na deze lange periode waren veel mensen Gandhi zat en was er veel protest tegen haar bewind. Door haar politieke tegenstanders werd dan ook een aanslag op haar leven voorbereid.


 

Indira Gandhi werd geboren op 19 november 1917 als enige kind van Jawaharlal Nehru, die de eerste premier van het onafhankelijke India zou worden.

Rebels karakter

Na de middelbare school vertrok ze naar Engeland, waar ze studeerde in Oxford. Wegens wangedrag werd ze geschorst en haar opleiding maakte ze nooit af. Tijdens haar verblijf in Engeland trouwde ze met Feroze Gandhi (geen familie van) en week ze af van de traditie door niet voor een gearrangeerd huwelijk te kiezen.

Eerste vrouwelijke premier

Indira was al tijdens haar studie actief voor de partij van haar vader en werd dit nog meer toen deze premier werd. Toen Nehru stierf in 1964 heerste er chaos in het land en Indira nam het roer over. In 1966 werd ze gekozen tot de eerste vrouwelijke premier van India. Door haar vele werken en inzet werd de Indiase levensstandaard omhooggetrokken. Ook de voedselproductie ging omhoog en tegelijkertijd werd het analfabetisme onder haar bewind aangepakt.

Comeback

Vanaf 1975 verloor Gandhi steeds meer steun en tijdens verkiezingen in 1977 werd ze verslagen. De nieuwe regering was echter niet stabiel en wist weinig te bereiken. Indira maakte hier goed gebruik van, maakte in 1980 haar comeback en heroverde de macht.

Aanslag

Al snel raakte Gandhi echter in conflict met de Sikh. Om een opstand de kop in te drukken, gaf ze in 1984 het bevel voor een operatie met Special Forces. Het liep uit op een bloedbad. De Sikh, die voorheen lang niet allemaal tegen de regering van Ghandi waren, keerden zich volledig tegen haar. Al Gandhi’s bewakers, die Sikh waren, werden vervangen. Gandhi vond dit belachelijk en draaide de situatie terug. Hiermee onderschatte ze echter de ernst van de situatie, want op 31 oktober 1984 werd Indira Gandhi vermoord door haar eigen lijfwachten.

Een krachtige vrouw, geliefd en gehaat, maar altijd zichzelf.

Dank je Wel Indira Gandhi!

Vorig bericht
Stephanie over haar ideale sportmix en hoe zij deze inpast in haar drukke leven
Volgend bericht
Wil je gelijk of gelukkig zijn?

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu