Jeanne Manfort: Well-behaved én schandalig!

Het mag dan zo zijn dat ‘well-behaved women’ zelden geschiedenis schrijven, verandering brengen zij natuurlijk net zo goed. Een schandalige vrouw is daarbij niet per definitie luidruchtig. Zij volgt haar eigen pad, verandert en draagt bij op haar manier. Op de voor-, of achtergrond.

In de loop der eeuwen hebben ontelbare sterke vrouwen in stilte invloed gehad op de loop van de geschiedenis, of gestreden voor hun idealen. Vrouwen die inspireren ergens voor te staan en in te geloven, daar naar toe te werken en zich niet tegen te laten houden door traditionele opvattingen.


Eén bescheiden mens kan een wereld van verschil maken.

En daarom trappen onze lijst in 2021 af met een moeder die opkwam voor de rechten van haar homoseksuele zoon.

Jeanne Manfort medeoprichter van de steungroeporganisatie Parents, Families and Friends of Lesbians and Gays (PFLAG).

Ik heb een homoseksuele zoon en ik hou van hem.

Nadat haar zoon in april 1972 tijdens het uitdelen van flyers over homorechten met veel geweld was opgepakt door de politie, schreef Manfort een protestbrief aan de New York Post. ”Ik heb een homoseksuele zoon en ik hou van hem.”
Een gevoelig statement, in een tijd waarin homoseksualiteit nog werd gezien als een ziekte.

Twee maanden later liep ze met haar zoon mee in een demonstratie en droeg ze een handgeschreven bord met de tekst “Parents of Gays: Unite in Support for Our Childrenen”. Ze werd van alle kanten aangeklampt door jonge mannen die door hun eigen ouders niet begrepen werden. Naar aanleiding hiervan richtte ze een stichting op voor de ‘ouders, familie en vrienden van homoseksuelen’.

Wat begon in 1973 met kleine groepjes ouders die elkaar ontmoetten als een zelfhulp ondersteuningsgroep, bloeiden uit tot wat het nu is, een internationale organisatie met honderden lokale afdelingen.

In 1991 was Jeanne grootmaarschalk van de LGBT Pride Parade in Manhattan en in 1993 grootmaarschalk van de eerste parade in Queens.

Well-behaved én schandalig! Dank je wel Jeanne Manfort!

Vorig bericht
2021: I have plenty to look forward to, I’m sure
Volgend bericht
Malala Yousafzai: Icoon, inspiratie en activist in één

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu