Joséphine Baker: Uitbundige danseres in een bananenrokje

Haar naam roept bij velen een beeld op van uitbundige danseres in een bananenrokje, maar Joséphine Baker was zoveel meer dan dat.

Revue meisje van de straat

Joséphine Baker werd geboren in Amerika en kwam uit een arme zwarte familie. Op zevenjarige leeftijd werkte ze als dienstmeisje bij rijke families. Vanaf haar twaalfde leeft ze op straat en om geld te verdienen begon ze met dansen.

Een paar jaar later trad ze op als revue meisje in Saint Louis. Hierna verhuisde ze naar New York en debuteerde begin jaren twintig op Broadway. Als danseres reisde ze meermaals naar Europa en omdat discriminatie een grote rol speelde in Amerika, besloot Baker om in Frankrijk te blijven. Haar legendarische kostuums én erotische dansen, maken haar al snel tot één van Europa’s meest populaire en best betaalde performers.

Spion

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat ze in het Franse verzet en gedurende haar internationale tours smokkelde ze gecodeerde boodschappen mee tussen haar bladmuziek. Hiervoor wordt ze later meerdere keren onderscheiden

Burgerrechtenactiviste

Na de oorlog werd Baker actief in de burgerrechtenbeweging en weigert ze op te treden in gesegregeerde zalen. Ze adopteert 12 kinderen met 9 verschillende nationaliteiten, ook wel de regenboogfamilie genoemd, om te bewijzen dat iedereen gelijkwaardig is. In 1963 liep ze met Martin Luther King mee in de protestmars naar Washington, waarbij ze de enige vrouwelijke spreker was.

Uiteindelijk keert Baker weer terug naar Frankrijk. Op 12 april 1975, vier dagen na de opening van een succesvolle première van een nieuwe revue, overlijdt Joséphine Baker aan een hersenbloeding.

Joséphine Baker, vrouw, danseres, spion, activiste en moeder, laat ons zien dat je kunt zijn wie je wil zijn en alles mogelijk is in het leven.

Dank je wel Joséphine Baker

Vorig bericht
Waarom vrouwen altijd een schuldgevoel hebben
Volgend bericht
Cleopatra: Koningin van de Koningen

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu