malala yousafzai

Malala Yousafzai: Icoon, inspiratie en activist in één

Malala Yousafzai is een icoon, een inspiratie en een mensenrechtenactivist in één. Pakistaanse fundamentalisten probeerde haar het zwijgen op te leggen, door haar door het hoofd te schieten. Ze faalden echter volledig en maakten zo juist een beroemdheid van haar.


Dagboek over de gewelddadigheden van de Taliban.

Malala Yousafzai, dochter van een leraar, is bekend geworden vanwege haar strijd voor meisjes om naar school te mogen. In 2009 verwierf ze op elfjarige leeftijd bekendheid, toen ze onder het pseudoniem Gul Makai (korenbloem) een weblog bijhield op de website van de BBC. In de vorm van een dagboek schreef ze over de gewelddadigheden van de Taliban in de Swatvallei. Sinds de machtsovername door de Taliban in 2007 worden meisjes uitgesloten van school en ook veel andere mensenrechten worden geschonden.

Wereldnieuws terwijl ze vecht voor haar leven

Haar activisme brengt sensatie teweeg, maar ook woede van de Taliban. En zo gebeurt er op 9 oktober 2012 het ondenkbare. Een Talibanstrijder pleegt een gerichte aanslag op haar, waarbij ze zwaargewond raakt door een kogel in haar hoofd en hals. Malala vecht voor haar leven en wordt tegelijkertijd wereldnieuws. Wonder boven wonder overleeft ze de aanslag en wordt ze overgebracht naar een ziekenhuis in Birmingham, Engeland. Hier wordt ze gratis behandeld en is ze beter beschermd tegen de Taliban. Haar vader krijgt er ook een baan, zodat het gezin haar kan vergezellen in het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk verlaat Malala het ziekenhuis op 8 februari 2013. 

Nobelprijs voor de Vrede

Haar moed wordt in 2014 beloond met de prestigieuze Nobelprijs voor de vrede. Zij is daarmee de jongste Nobelprijswinnaar ooit. Benoemd tot vredesboodschapper van de Verenigde Naties, neemt zij de taak op zich, zich verder in te zetten voor de educatie van meisjes.

Malala Fund

Vorig jaar ronde ze haar studie af aan de universiteit van Oxford. En nog elke dag strijdt Malala, om ervoor te zorgen dat alle meisjes 12 jaar gratis, veilig en goed onderwijs krijgen.  Met haar eigen Malala Fund werkt ze eraan om hun verhalen, net als die van haar, over de hele wereld te laten horen.

Dank je wel Malala!

 

Vorig bericht
Jeanne Manfort: Well-behaved én schandalig!
Volgend bericht
Édith Piaf: Self-made, compromisloos en oprecht

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu