De Britse overheid heeft – na maandenlange onderhandelingen – een handelsovereenkomst met de Europese Unie gesloten voor na de brexit. Hoe zou de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk tegen deze deal hebben aangekeken?
Om te kunnen voorspellen wat de Iron Lady zou doen, is het interessant om na te gaan wat ze heeft gedaan. In 1975, vlak nadat Thatcher partijleider van de Conservatieven was geworden, was er ook een Brits referendum over de EU, met de vraag blijven of niet. Thatcher was één van de leiders van de ja-campagne en hoewel ze later in haar carrière niet te spreken was over het beleid van de EU, was niet aan tafel zitten geen optie voor haar.
Margaret Hilda Thatcher, Barones Thatcher (13 oktober 1925 –8 april 2013) was een Brits politica van de Conservatieve Partij en de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990.
Ze leidde een leven aan het front en deed altijd haar bijnaam, de Iron Lady, eer aan. Ze leidde het VK met een pragmatische aanpak: “Als je iets gezegd wil hebben in de politiek, vraag het een man. Wil je iets gedaan krijgen, vraag het een vrouw.”
Als je iets gezegd wil hebben in de politiek, vraag het een man. Wil je iets gedaan krijgen, vraag het een vrouw
Een strijder gekleed in mantelpak en parelketting
Tijdens haar ambtstermijn kreeg zij te maken met economisch verval en terrorisme. Ze legde voetbal hooligans het zwijgen op en brak zonder blikken of blozen het verzet van de mijnwerkers. Dat alles onder de constante stroom van beledigingen en parodieën waar ze het slachtoffer van was.
Thatcher was een echte strijder, gekleed in heldergekleurde pakjes en een onafscheidelijke parelketting.
Politiek debuut
Tijdens haar studie aan de universiteit van Oxford, maakte ze haar politiek debuut als voorzitter van de Conservative Association. Politiek werd haar passie!
In 1970 kreeg zij haar eerste overheidsaanstelling als minister voor Onderwijs en Wetenschappen. Haar eerste officiële besluit werd een fiasco en leverde haar nog een bijnaam op, Thatcher, the milk snatcher (omdat ze moest bezuinigen op kosten in het onderwijs, had ze de gratis melkverstrekking gestopt). Een waardevolle les, waarin zij maximale politieke haat ontving voor minimaal politiek profijt.
Onvoorwaardelijke vastberadenheid
In 1997werd ze gekozen tot premier. Haar lange ambtsperiode – ze werd 3 keer op rij gekozen – werd gemarkeerd door haar onvoorwaardelijke vastberadenheid.
Als premier van het Verenigd Koninkrijk sprak ze zelfverzekerd en zéér overtuigd van haar eigen gelijk. De ‘Iron Lady’ was geliefd en gehaat, in binnen- en buitenland. Uiteindelijke betekende grote weerstand binnen haar eigen partij in 1990 het einde van haar politieke carrière.
Om te blijven werken voor haar radicaal conservatieve economische visie, richtte Thatcher de Thatcher Foundation op om te blijven werken voor haar radicaal conservatieve economische visie. Ze bleef reizen en lezingen geven, zowel binnen Groot-Brittannië als internationaal. Een vast thema was haar kritiek op de gecentraliseerde macht van de Europese Unie….
Margaret Thatcher, de ijzeren dame die door het glazen plafond brak, dank je wel!