Marie Curie, Nobelprijs, radium

Marie Curie: het toonbeeld van emancipatie

Maria Sklodowska (7 november 1867 – 4 juli 1934) was een Pools-Frans schei- en natuurkundige. Zij was een pionier op het gebied van de radioactiviteit, ontving twee Nobelprijzen en ontdekte de elementen polonium en radium. Marie Curie is het toonbeeld van emancipatie.


 

Briljante geesten

Als jongste kind in een familie van briljante geesten had Maria Sklodowska zichzelf op vierjarige leeftijd leren lezen en was ze op haar tiende al een wonderbaarlijke student. Op haar vijftiende moest ze tot haar grote teleurstelling haar studie afbreken, omdat gevorderde studies voor vrouwen verboden waren in haar geboorteland Polen.

Niet één, maar twee universiteitsgraden

Als reactie beraamde ze, samen met haar oudere zus, een plan waarmee ze beide om en om konden studeren in Parijs. Eenmaal in Parijs studeerde ze dag en nacht, oefende ze hard op de Franse taal en verloor ze haar doel geen seconde uit het oog: Een universiteitsgraad in de natuurkunde. En tegelijk ook maar eentje in de wiskunde.

Toen ze werd voorgesteld aan professor Pierre Curie, had ze haar zielsverwant gevonden. Samen streefde ze naar het ideaal om de wetenschap te kunnen gebruiken als middel om de mensheid vooruit te helpen, gebaseerd op een model dat tegenwoordig open source wordt genoemd.

Niet één, maar twee Nobelprijzen

Vanaf 1897 deden Marie en Pierre onderzoek naar het verschijnsel van ‘uraniumstralen’, wat kort hiervoor ontdekt was. Marie ontdekte eenzelfde soort straling van Thorium, en gaf er de naam ‘radioactiviteit’ aan. In 1903 won het echtpaar de Nobelprijs voor natuurkunde. Marie werd vervolgens hoofd van het natuurkundig laboratorium aan de Sorbonne. Na de dood van Pierre in 1906 werd Marie benoemd tot lector en hiermee werd Curie de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Sorbonne. Acht jaar later ontving Curie opnieuw de Nobelprijs, maar dit keer voor Scheikunde.

Radioactieve straling

Marie Curie overleed in 1934 op 66-jarige leeftijd aan leukemie. Haar ziekte was zeer waarschijnlijk het gevolg van haar werk met radioactieve materialen.

Rebels, doelbewust, vastberaden én een toonbeeld van emancipatie, dank je wel Marie Curie!

Vorig bericht
Overleven dankzij verbeeldingskracht
Volgend bericht
“Wat zullen ze wel niet denken?”

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu