Sterke en inspirerende vrouw marylin monroe

Marilyn Monroe: Fotomodel, actrice en hét sekssymbool van de jaren ’50

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Norma Jeane Mortenson, beter bekend als Marilyn Monroe Marilyn, zo’n beetje de meest begeerde vrouw op aarde. Ze maakte carrière als fotomodel en later als actrice en wist zich een prominente positie te verschaffen in de Amerikaanse high society

Norma Jeane had een moeilijke jeugd. Haar vader heeft ze nooit gekend en haar moeder kampte met drugsverslaving en psychische problemen. Hierdoor groeide Norma op in verschillende pleeggezinnen en toen ze op haar 16e moest kiezen; óf terug naar het weeshuis, óf trouwen met de buurjongen, koos ze het laatste. En hoewel ze toentertijd de ambitie had om huisvrouw te worden, liep het allemaal heel anders.

Tijdens de afwezigheid van haar man in WOII, rolde zij in een carrière als pin-up en fotomodel. Na de oorlog werd het huwelijk ontbonden en probeerde Norma Jeane aan de slag te komen in Hollywood. Aanvankelijk zonder succes.
Norma zette door en vanaf begin jaren vijftig ontwikkelde ze een geheel eigen stijl. Het haar werd geblondeerd, het gebit gereviseerd en ze nam acteer- en zanglessen. Marilyn Monroe was geboren.

Het filmpubliek maakte kennis met de eigenzinnige, sexy actrice en het feit dat zij als actrice vaak het domme blondje speelde, deed Monroe niets. Sterker nog ze gebruikte haar imago om uit te groeien tot een ster van wereldformaat

Vele films en nog twee huwelijken volgde. Net als haar moeder leed Monroe ook aan psychische problemen en ontwikkelde ze een gevaarlijke medicijn- en drugsverslaving. In 1962 werd ze uiteindelijk dood aangetroffen in haar huis. Over Monroe ’s dood is veel gespeculeerd en onduidelijk is of zij zelfmoord pleegde of een natuurlijke dood stierf. Volgens sommige geruchten onderhield ze enige tijd een relatie met de Amerikaanse president John F. Kennedy en zou die haar later gekoppeld hebben aan zijn broer Bobby. Toen die de actrice zat was, zou Monroe zelfmoord hebben gepleegd.

Marilyn Monroe, zeer vooruitstrevend in haar tijd en door haar eigenzinnigheid en zal nooit vergeten worden.

In een tijd die gedomineerd werd door mannen en waarin vrouwen zich braaf diende te kleden, maakte Marilyn Monroe haar eigen keuzes en trok haar eigen plan. Opzichtig en sexy.

“I don’t mind living in a men’s world, as long as I can be a woman in it”

Dank je wel Marilyn Monroe

Vorig bericht
Serena Williams: Stijlvolle power lady!
Volgend bericht
Aletta Jacobs: Van naïef meisje tot wereldberoemde feminist

Lees meer schandalige blogs

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu