Dol op bomen klimmen
Als kind was ik dol op in bomen klimmen, stoeien en ravotten op bouwplaatsen en werd daardoor al gauw bestempeld als jongensachtig.
‘One of the guys’
Als puber was ik goed in sport, uitgesproken en won van de jongens met handje drukken. Ik was ‘one of the guys’ maar ik wilde als meisje helemaal niet zo gezien worden. Met die eigenschappen kon je toch ook gewoon een meisje zijn?!
Schoon genoeg van zoetsappige roze producten
In 2010, inmiddels dertiger had ik schoon genoeg van al die zoetsappige roze producten in de winkel en stereotiepe beeldvorming waarin meisjes als lief en schattig worden neergezet. En waarom waren er in de speelgoedwinkel verschillende afdelingen waarin het aanbod verdeeld wordt over twee genders?
rEBEL LUCY
Als tegenreactie bedacht ik rEBEL LUCY. Een eigenzinnig karakter in wie ik mezelf zou kunnen herkennen als kind, qua uiterlijk maar ook qua gedrag. Een alternatief verhaal van een kwameisje die haar eigen weg gaat naast alle prinsessen die alsmaar gered worden.
Prentenboek
Ik ben gaan inzien hoe beperkend en schadelijk gendernormen zijn. Allerlei onbelangrijke zaken worden toegeschreven aan je geslacht en er worden gedragsnormen en -regels aan verbonden. Meisjes worden groot gebracht met andere verwachtingen in gedrag en beoordeeld op andere ‘kwaliteiten’ dan jongens. Die boodschap en het ter discussie stellen daarvan wilde ik uitdragen. Hoe kon mijn Lucy anderen inspireren? Dat is uiteindelijk gelukt in een prentenboek.
Een boodschap die verder gaat dan gendergelijkheid
En die boodschap gaat verder dan gendergelijkheid. Ik ben een voorstander van hokjes doorbreken of verbreden. Want niet alleen meisjes hebben last van die binaire manier van denken. Meisjes worden middels campagnes aangemoedigd om bètavakken te volgen, maar het maakt niemand uit of jongens verpleegster worden. Meisjes krijgen peptalkjes als ‘girlpower’ en ‘alles wat een jongen kan, kan jij ook’. Maar jongens worden nooit aangemoedigd zich ‘als meisje te gedragen’ of hun emotionele kant te laten zien. Integendeel, zij moeten zich ‘vermannen’.
Van genderstereotypen heeft iedereen last. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen: een door de maatschappij gecreëerd sociaal construct, kunnen we ook weer breken.
Fluïditeit in gender is eeuwenoud
Fluïditeit in gender is niet nieuw, maar eeuwenoud. Alleen de ‘traditionele’ rolverdeling is gemaakt. Gendergelijkheid lijkt zo gewoon, maar is er nog niet. Kijk maar naar de loonkloof, verdeling van zorgtaken en de medische benadering van ziektesymptomen met man als uitgangspunt.
rEBEL LUCY helpt mij om met mensen die blijven volhouden dat het ‘biologisch bepaald’ en ‘hip genderneutraal geneuzel’ is, het gesprek aan te gaan. Daarnaast hoop ik dat zij kinderen leert zichzelf te zijn, net zoals ze mij leert me uit te spreken om de boodschap volhardend vorm te blijven geven.
Ik hoop dat rEBEL LUCY kinderen leert zichzelf te zijn, net zoals ze mij leert me uit te spreken om de boodschap volhardend vorm te blijven geven.
Dank je wel Marsha!
Benieuwd naar het prentenboek; De kwameisjesstreken van rEBEL LUCY – Feestrebel, kijk dan hier
En luister via deze link naar de podcast van, The optimist, waarin Marsha nog meer vertelt over haar missie om genderrollen te doorbreken