Qiu Jin was een dichter, onderwijzeres, zwaardvrouw, rebellenleider en waarschijnlijk de eerste Chinese feministe. Zij ontwikkelde zich van een uitgehuwelijkte vrouw met gebonden voeten tot een feministische activiste die mannenkleding droeg. Na een mislukte opstand tegen de Mantsjoes werd ze ter dood veroordeeld en uiteindelijk publiekelijk onthoofd.
Uitgehuwelijkt aan een welvarende man
Als dochter van een welgestelde familie kreeg Qiu Jin goed onderwijs en leerde ze lezen, schrijven, paardrijden en zwaardvechten. Het nam echter niet weg dat zij op 21 jarige leeftijd werd uitgehuwelijkt aan een welvarende man. Ze kreeg met hem een zoon en een dochter, maar Qiu Jin was erg ongelukkig in haar huwelijk met deze zeer conservatieve man. De traditionele en onderdrukkende sekseverhoudingen die heersend waren in het keizerrijk van de Qing, vielen haar zwaar. Ze begon zich te verdiepen in nieuwe ideeën uit het Westen en kwam in aanraking met een groep gelijkgestemde vrouwen die door middel van poëzie en brieven met elkaar correspondeerden over modernisering en emancipatie. Haar drang om in actie te komen werd alsmaar groter.
Strijden voor emancipatie van de Chinese vrouw
Na een huwelijk van acht jaar verliet ze haar man en kinderen. Ze vertrok naar Japan, om daar in vrijheid te strijden voor de emancipatie van de Chinese vrouw. Ze ruilde haar traditionele vrouwenkleding in voor een westers mannenkostuum en ontbond haar voeten.
Met het verstrijken van de jaren werd Qiu Jin radicaler in haar strijd voor vrouwenrechten en hervormingen in China. In 1906 keerde ze terug naar China en richtte ze een progressieve vrouwenblad op. Hierin publiceerde zij nationalistische en feministische artikelen. Ze pleitte voor de bevrijding van de vrouw door middel van onder meer financiële onafhankelijkheid en vrije keuze van huwelijkspartner, onderwijs en arbeid. En voor een verbod op het voetbinden.
Een jaar later werd ze directeur van de Datong school. Buiten de muren, een school voor sportleraren zijn, maar binnen werden er militaire trainingen gegeven voor revolutionairen.
Publiekelijk geëxecuteerd
Op 13 juli werd Qiu Jin gearresteerd en verhoord vanwege haar betrokkenheid bij een mislukte aanslag. Ze gaf, ondanks dat ze hevig werd gemarteld, geen enkele informatie prijs. Na de vondst van belastend materiaal op haar school werd ze ter dood veroordeeld. Op 15 juli 1907 werd Qiu Jin publiekelijk onthoofd in haar geboortedorp Shanyin. Ze was toen 31 jaar.
Qiu Jin, symbool voor de onafhankelijkheid van de vrouw in China, dank je wel!
(bron: Qiu Jin – De eerste Chinese feministe (1875–1907) | IsGeschiedenis)