rosa parks

Rosa Parks: door te blijven zitten, startte zij een revolutie

Zij was een Amerikaanse activiste in de burgerrechtenbeweging die vooral bekend werd om haar centrale rol in de Montgomery busboycot. Door te blijven zitten in de bus, zette zij een revolutie in gang


 

Rosa Parks (1913 – 2005) werd geboren op 4 februari 1913 in de Amerikaanse staat Alabama. Ze groeide op met veel discriminatie tegen zwarten. Begin jaren ’50 werd ze actief in de burger- en mensenrechtenbeweging.

The only tired I was, was tired of giving in.

Op een decemberavond in 1955, stapte Rosa Parks na een lange werkdag op de bus om naar huis te gaan. Toen het voorste gedeelte – gereserveerd voor witte mensen – vol raakte, weigerde Parks haar zitplaats af te staan. De politie werd erbij geroepen en Rosa Parks kreeg een boete van 10 dollar. Toen ze deze ook weigerde te betalen, werd ze gearresteerd en tenslotte berecht voor verstoring van de openbare orde.

Deze in beginsel kleine rebelse actie had grote veranderingen tot gevolg.

Een geweldloze boycot van het openbaar vervoer

Nog diezelfde nacht riep Martin Luther King op tot een geweldloze boycot van het openbaar vervoer. De zogeheten “Montgomery busboycot” duurde 381 dagen en zorgde ervoor dat het busbedrijf bijna failliet ging en uiteindelijk de scheiding op basis van kleur in de bussen moest afschaffen. Deze overwinning leidde tot nog meer protesten tegen de rassensegregatie.

Overwinning van een langdurig gevecht

Intussen was de rechtszaak van Rosa Parks bij het Amerikaanse Hooggerechtshof beland dat haar – Op 13 november 1956  – in het gelijk stelde en rassenscheiding in het openbaar vervoer ongrondwettig verklaarde. Het gevecht was gewonnen en geschiedenis was geschreven.

Door haar actie werd ze ontslagen en ook met de dood bedreigd, waardoor ze begin jaren 60 verhuisde naar Detroit. Ze werkte voor de Afro-Amerikaanse John Conyers, een lid van het Huis van Afgevaardigden. Rosa Parks overleed in 2005, op ruim 92-jarige leeftijd, in haar slaap.

Rosa Parks, “de moeder van de vrijheidsbeweging”, dank je wel!

 

 

Vorig bericht
Hanny van Best9Moms leert (bijna) moeders hun ambities waar te maken
Volgend bericht
Margaret Thatcher: Iron Lady

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu