Elena ferrante, geniale vriendin

Een toxische, fascinerende vriendschap

Schandalige vrouw in de literatuur

Als je blogs gaat schrijven over schandalige vrouwen in de literatuur kun je niet om Lila en Lenù heen. Deze twee vriendinnen uit de Napolitaanse romans van Elena Ferrante zijn ieder op hun eigen manier schandalig: intelligent, moedig, authentiek, standvastig, krachtig, fascinerend…


Laat je benevelen

Het verhaal van deze twee vrouwen die opgroeien in het naoorlogse Napels hield mij in de greep vanaf het eerste deel ‘De geniale vriendin’, tot het laatste ‘Het verhaal van het verloren kind’. De vriendinnen stoten af, trekken aan, verwarren. Beide zijn intelligent en maken keuzes die baanbrekend zijn voor de tijd en de omgeving waarin zij opgroeien. Lenù gaat studeren en laat Napels achter zich. Lila beïnvloedt met haar brein en uiterlijk veel mensen in haar omgeving. ‘Ze was steengoed, je kon haar niet bijhouden, ze benevelde mijn hoofd’, zo omschreef Nino, een van de mannelijke hoofdpersonen (en geliefde van beide vrouwen), de genialiteit van Lila. ‘Ze benevelde mijn hoofd’. Precies dat overkomt de lezer van de Napolitaanse romans. De krachtige geest en onverwachte keuzes van Lenù, maar vooral Lila ‘benevelen’ je geest!

Intriges in vriendschap

De vriendinnen hebben lief, kiezen voor zichzelf, maar blijven te allen tijde aan elkaar verbonden. De nodige intriges op het gebied van liefde en zaken komen in de romans voorbij. In de vier boeken komen en gaan relaties, komen en gaan banen, maar de vriendschap blijft. Een vriendschap die rivaliteit kent, maar bovenal liefde.

Lange tijd dacht ik te moeten kiezen: ‘kamp Lenù, of kamp Lila’. Ik bevroeg vriendinnen die de boeken ook verslonden zelfs over hun favoriet. En daar ben ik niet de enige in, zo bleek tijdens Googlen in voorbereiding op dit blog. Er zijn heuse fora over dit onderwerp! Prefereer je de eigenzinnige, slimme, mooie Lila, of toch de hard studerende, vechtende Lenù? Ik ben eruit: ik ga niet kiezen! Sterke vrouwen kunnen elkaar immers prima dulden. Sterker nog: ze bestaan bij elkaars gratie.

Fascinerend: Elena Ferrante is het pseudoniem van de romanschrijver die internationaal bekend werd met De Napolitaanse romans. Er zijn veel pogingen gedaan om de echte naam van de auteur te achterhalen, maar de identiteit van de schrijver achter het pseudoniem Elena Ferrante is niet bekend.

 De Napolitaanse romans:

  • De geniale vriendin
  • De nieuwe achternaam
  • Wie vlucht en wie blijft
  • Het verhaal van het verloren kind

 

Saskia Heuckelbach

Saskia Heuckelbach is zelfstandige. Zij werkt als coach, adviseur, trainer in het onderwijs. Regelmatig zal zij een schandalige vrouw uit de literatuur uitlichten voor Schandalige Vrouwen.

Vorig bericht
Carina Dusseldorp: leeft haar leven op háár voorwaarden
Volgend bericht
Florence Nightingale: Grondlegster van de verpleegkunde

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu