valentina tereshkova, eerste vrouw in de ruimte

Valentina Tereshkova: De ijzeren Sovjet-dame

Jeugd

Tereshkova werd in moeilijke omstandigheden geboren in 1937 in Maslennikovo, Rusland. Pas aan het einde van de oorlog ging Tereshkova, toen negen jaar, voor het eerst naar school, maar op haar zeventiende was ze al weer gedwongen om de school te verlaten om haar familie financieel bij te staan. Naast haar werk in een bandenfabriek, volgde Tereshkova wel schriftelijke cursussen en leerde parachute springen.

Koude oorlog

Wanneer de koude oorlog op zijn hoogtepunt is, proberen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar de loef af te steken met de eerste mens in de ruimte, op de maan en ook de eerste vrouw in de ruimte. Dus besloten de Sovjetautoriteiten dat er ook een vrouwelijke astronaute moest komen.

Nieuwe Sovjet Vrouw

De gezochte vrouw zou in principe alleen bemanningslid worden en ervaring als piloot was dus geen vereiste. Het enige noodzakelijke was dat ze kon parachute springen. Toen Tereshkova hoorde dat er een ruimtevaartprogramma kwam voor vrouwen, meldde ze zich meteen aan. Na een uitgebreide selectieprocedure werd ze door president Chroetsjov persoonlijk uit honderden kandidaten uitgekozen. Naast haar ruime parachutespringen ervaring voldeed Tereshkova ook aan de eisen die hij stelde aan de ‘Nieuwe Sovjet Vrouw’; ze was een goede communiste, ze had een arbeidersachtergrond en ze was een keurig meisje. Daarnaast was ze aantrekkelijk……….

Eerste vrouw in de ruimte

Op 16 juni 1963 werd Tereshkova de eerste vrouw in de ruimte. Ze werd gelanceerd in de Vostok-6. Het was de bedoeling dat de Vostok-6 een dag in de ruimte zou blijven, maar uiteindelijk verbleef Tereshkova er drie dagen. Ze draaide 48 keer om de aarde tijdens haar vlucht.

Bij terugkomst kreeg Tereshkova een heldenontvangst. Ze werd overladen met prijzen en eretitels en werd veelvuldig ingezet voor propagandadoeleinden. In de praktijk werden vrouwelijke kosmonauten echter met veel minder respect behandeld dan hun mannelijke tegenhangers.

Dit heeft Tereshkova er mede toe aangezet om in haar carrière na haar ruimtevlucht te strijden voor gelijkheid van vrouwen. Zo diende zij in de Communistische Partij en vertegenwoordigde ze de USSR op tal van internationale evenementen, waaronder de Conferentie van de Verenigde Naties voor het Internationaal Vrouwenjaar in 1975. Daarnaast stond ze tien jaar aan het hoofd van het Sovjetcomité voor vrouwen.

Imago als Iron Lady

Tereshkova, de ijzeren Sovjet-dame, Dank je wel!

Vorig bericht
Hedy Lamarr: Oostenrijks-Amerikaanse actrice en uitvinder
Volgend bericht
7 seks mythes die niet waar zijn

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu