Vivienne: Onconventioneel schandalig!

Wat een eer om voor “schandalige vrouw op vrijdag” een stukje te schrijven als  “vrouw die op haar eigen wijze een prestatie heeft geleverd en de wereld een stukje heeft veranderd.” Bij veel van de schandalige vrouwen die mij voorgingen zie ik dat zij op een bepaald moment een echt een ‘F*ck it, ik kies gewoon voor mezelf – moment’ hebben en volledig voor zichzelf kiezen, geweldig!  Als ik die verhalen lees kan ik daar zoveel kracht uitputten..

Onconventioneel schandalig?

Voor mij is dat moment er nooit echt geweest. Ik ben sinds mijn achttiende ingeschreven als ZZP’er: ik ben altijd al zangeres geweest, ik heb altijd mijn eigen ding gedaan… maar, ik heb me wel altijd moeten afzetten tegen conventie. Hoe denk je dat er gereageerd werd toen ik de wens uitsprak dat ik naast mijn studie psychologie, ook aan het conservatorium wilde studeren? Juist. Ik was al helemaal niet meer in een hokje te stoppen toen ik daarna na mijn studies, overdag als psycholoog werkte, en ‘s avonds als dirigente en zangeres. En hoe denk je dat men reageerde toen ik in 2012 naar Boston vertrok om aan het befaamde Berklee College of Music jazzzang te studeren? You know what? Ik begrijp jullie schandalige vrouwen wel: ook al zegt de hele wereld dat je iets niet kunnen of moeten doen, doen jullie het gewoon! Ik denk dat voor jezelf kiezen een van de sterkste dingen is die je als vrouw kunt doen, dus grijp die kans voor jezelf en spring in het diepe.
Ik denk dat voor jezelf kiezen een van de sterkste dingen is die je als vrouw kunt doen, dus grijp die kans voor jezelf en spring in het diepe.

New York

Na mijn studie in Berklee ben ik met mijn Nederlandse man (hij is patissier) naar New York vertrokken om mijzelf onder te dompelen in de wereld van de jazz. Ondanks dat het moeilijk was om de torenhoge huur te betalen in New York, is het me gelukt om een carrière op te bouwen in Amerika, in de muziek & muziek educatie. Ik werk als zakelijk leider van het Effortless Mastery Institute aan Berklee College of Music en ben board member van een aantal besturen en organisaties. Verder combineer ik muziek, kunst en eten met mijn man in een show ‘Vervool‘ en natuurlijk ben ik (altijd al geweest en nog steeds) jazzzangeres met mijn eigen muziek, waarmee ik in de ‘s werelds beroemdste jazzclubs heb opgetreden.

Nieuw Album

Ondanks dat ik altijd mijn eigen plan heb getrokken, ben ik altijd iemand geweest die samen succes wil bereiken, in Amerika noemen we dat ‘Community’ creëren. Na jaren bezig geweest te zijn met een voet aan de grond krijgen in New York, kriebelde het om een nieuw studio album te maken, mijn derde.

Femmes de Virunga

Door de jaren heen ben ik zoveel sterke vrouwen in de muziek tegengekomen: al die vrouwen die ik in Berklee en New York heb leren kennen, zijn nu weer verspreid over de hele wereld en doen daar hun ding. Via mijn man ben ik in contact gekomen met Original Beans chocolade. Zij betalen de boeren goed, planten een boom voor elke verkochte reep en maken super lekkere, biologische, sustainable, regeneratieve chocolade. Een van de soorten chocolades sprak mij erg aan: Femmes de Virunga. Diep in Virunga State Park in Congo is misschien wel een van de moeilijkste plekken op aarde: door de kostbare grondstoffen in de grond lopen er veel rebellengroepen en militia rond, en ebola uitbraken zijn aan de orde van de dag. Vanaf 2008 is Original Beans bezig geweest om -inmiddels- 1500 vrouwen te leren lezen en schrijven, een cacaoboerderij op te zetten en te runnen. Deze vrouwen zijn een collectief van zelfstandige vrouwen die voor zichzelf en hun families kunnen zorgen en dus normaal betaald krijgen om hun kinderen naar school te sturen, eten en healthcare te kopen en hun bedrijf te groeien. Ik denk niet dat ik ooit van sterkere vrouwen als de Femmes de Virunga heb gehoord, dus wilde ik hun project promoten met mijn muziek. Samen met 100 van mijn vrouwelijke collega’s ga ik nu een muziekalbum maken, waarbij je met elke CD een reep chocola krijgt. Dus ik zet niet alleen honderd vrouwen aan het werk om muziek te maken, maar we helpen ook 1500 vrouwen in Congo. En oh ja, voor elke reep plant je een boom natuurlijk!
Ik denk dat als vrouw succes bereiken mooi is, maar als we dit samen kunnen bereiken, dat zou pas écht schandalig zijn!

Dank je wel Vivienne! 
Wil je meer weten over Vivenne, haar muziek en haar project: Women and Chocolate? Volg één van de links hieronder:
A musical exchange with 100 female musicians to empower female cacao farmers of Virunga State Park Congo
Vorig bericht
“Daar is toch niks schandaligs aan!”
Volgend bericht
Ilona: Trouw aan zichzelf

Lees meer schandalige blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu