Dr. Wangari Muta Maathai (Nyeri, 1 april 1940 – Nairobi, 25 september 2011) was een Keniaans milieu- en politiek activiste.
Toen Maathai acht jaar was ging ze voor het eerst naar school en op die jonge leeftijd was ze naast een leergierige leerling, ook erg geïnteresseerd in de natuur. Zo had ze haar eigen moestuin en was ze veel in de bossen te vinden.
Bioloog met een missie
Maathai leerde en studeerde door en vertrok met een beurs naar de Verenigde Staten. Ze studeerde af als bioloog en ervoer haar studietijd in de VS als een tijd met veel vrijheid en ongekende mogelijkheden, hetgeen ze ook voor Kenia wilde. En met die missie keerde ze terug naar Kenia, haalt als eerste Afrikaanse vrouw haar doctoraat aan de Universiteit van Nairobi en begon na haar afstuderen met lesgeven aan de afdeling Veterinaire Anatomie.
Green Belt Movement
Tijdens het werken met de Nationale Raad van Vrouwen van Kenia, ontwikkelde Maathai het eenvoudige, maar geniale idee dat dorpsvrouwen het milieu zouden kunnen verbeteren door bomen te planten als brandstofbron en om de processen van ontbossing en woestijnvorming te vertragen. Zo ontstond in 1977 The Green Belt Movement en zijn er inmiddels meer dan 50 miljoen bomen geplant en duizenden vrouwen opgeleid tot milieu/ -bosbeheerder. Een beweging die ervoor zorgt dat het behoud van het ecosysteem van het woud in Kenia, hand in hand gaat met sociale en economische emancipatie van vrouwen.
Nobelprijs voor vrede
Naast haar beschermingswerk was Maathai ook een voorstander van mensenrechten, aidspreventie en vrouwenkwesties. Niet geheel onopgemerkt, want in 2004 werd aan Maathai de Nobelprijs voor Vrede toegekend voor haar bijdrage aan duurzame ontwikkeling, democratie en vrede.
Maathai promoot op een milieuvriendelijke manier sociale, economische en culturele ontwikkeling en op deze manier omarmt ze democratie, mensen- en vrouwenrechten.
Wangari Maathai, bioloog, activiste, alleenstaande moeder van 3, én een inspiratie voor heel veel vrouwen. Dank je wel!